Veel vastgoedeigenaren lopen aan tegen de beperkingen die het bestaand vastgoed hun onderneming geeft. Het verouderd en voldoet vaak niet meer aan de toekomstige behoefte. Willem Jan van der Worp, manager klant & markt, legt uit waarom vernieuwbouw steeds vaker de voorkeur krijgt boven nieuwbouw, en wat het familiebedrijf uit Genemuiden daarin kan betekenen: “Met bestaand vastgoed kun je verrassend goed waarde creëren.”
“De aanleiding kan heel divers zijn,” vertelt Willem Jan, “Vaak is een pand verouderd, niet duurzaam, of voldoet het niet meer voor de bedrijfsvoering. Soms heeft het gewoon niet meer de gewenste uitstraling, of biedt het niet het comfort voor werknemers dat de werkgever anno nu voor ogen heeft.” Hij merkt dat gesprekken met klanten steeds vaker niet alleen over nieuwbouw gaan, maar ook over de mogelijkheden die er zijn om het bestaande pand te vernieuwen: “En dat is niet; een beetje oplappen. Maar een plan maken waardoor een bestaand pand weer fonkelnieuw oogt en aanvoelt, in alle opzichten toekomstbestendig is. We hebben daar inmiddels al heel wat mooie voorbeelden van mogen realiseren.”
Duurzamer dan nieuwbouw
Die toenemende vraag naar zogenoemde revitalisering is goed te verklaren: “Vaak is de locatie gewoon goed. Bovendien is grond schaars en grond met een energieaansluiting nog schaarser. De waarde van een plek en de bijbehorende locatievoorzieningen zijn daarmee steeds vaker doorslaggevend.” Daar komt bij dat bedrijven steeds vaker op zoek zijn naar duurzame oplossingen: “Uitgaan van de mogelijkheden die een bestaand pand nog biedt, is per definitie duurzamer dan nieuwbouw. Bij de elementen die je toevoegt is het voor ons bovendien vanzelfsprekend de circulaire opties te onderzoeken.”
Vanuit de discipline Vitaal vastgoed adviseert Groothuis Bouwgroep klanten met een vastgoedvraag over hoe ze duurzaamheid, comfort en waarde kunnen creëren. Willem Jan: “Het begint met een helder beeld van de knelpunten, opties en haalbaarheid van elk scenario: Wat is mogelijk in combinatie met de bedrijfsvoering? Wat zijn de kosten? Ook besparingen van CO2 en reductie van de ecologische footprint van vastgoed wordt door wijzigende wetgeving steeds belangrijker. Als gevolg van het akkoord van Parijs worden de komende jaren nieuwe eisen gesteld aan vastgoedbezit. Met dat alles in het achterhoofd, is een belangrijke vraag wat we kunnen garanderen. Dit is geen nieuw terrein voor ons, we hebben altijd al met klanten meegedacht. Maar we worden steeds meer gevonden voor deze adviserende, ontzorgende rol.”
Toekomstbestendig
In zulke gesprekken stimuleert Groothuis klanten actief om op een nieuwe manier naar de toekomst te kijken. Willem Jan: “Toekomstbestendig zijn betekent dat je het over meer dan energie en duurzaamheid gaat hebben. Waar wil je als bedrijf voor staan?” Hij beschouwt het als de plicht van Groothuis om de Total Costs of Ownership te benadrukken. Oftewel: dat wat vandaag het goedkoopst lijkt, is op basis van de gehele levensduur van een pand misschien helemaal niet zo goedkoop: “Als gebruiker of eigenaar van een pand wil je toch ook graag een voorschot nemen op de toekomst? In die eerste gesprekken proberen we de dieperliggende behoeftes van de klant ontdekken, van morgen én overmorgen.”
Een bredere visie
Hij noemt de vernieuwbouw van BobPlaza in Haarlem als voorbeeld: “Deze klant kwam bij ons met de vraag om een verbouwing uit te voeren. Maar tijdens het eerste overleg bleek dat een verbouwing niet tot de gewenste oplossing zou leiden, net zomin als nieuwbouw op een andere locatie. We stelden daarom een vernieuwbouwoplossing voor, waarbij de bestaande vloerdelen van het gebouw behouden bleven en als basis dienden voor een nieuw bedrijfsgebouw.”
Het project laat de integrale aanpak van Groothuis Bouwgroep zien. Een turnkey-oplossing, van planvorming tot het regelen van vergunningen en subsidies en uiteindelijk de complete uitvoering. Willem Jan: “Het laat perfect zien hoe een bredere visie en creatieve oplossingen tot een toekomstbestendig gebouw leiden, dat voldoet aan alle moderne eisen. Door nauw samen te werken met de klant hebben we het plan geoptimaliseerd, wat resulteerde in een efficiënte, duurzame en kostenbesparende aanpak.”
Zo goed als nieuw
Een ander voorbeeld is dat van de Venture Group in Genemuiden. Hun pand is in 1990 door Groothuis gebouwd. Ruim dertig jaar later is het op meerdere vlakken verouderd geraakt. Willem Jan: “Samen zijn we tot een nieuw plan gekomen, waarbij het gebouw een ware transformatie heeft ondergaan. Hoewel de bouwkundige basis grotendeels behouden is gebleven, is het interieur compleet vernieuwd en opnieuw opgebouwd.” Het resultaat is een modern gebouw met een hoogwaardige uitstraling, volledig toekomstbestendig: “Als je het pand ziet, had het net zo goed een nieuwbouwproject kunnen zijn. Maar door het bestaande te hergebruiken, is een duurzame oplossing gevonden voor een grootschalige vernieuwing.”
Praktijkervaring
Wat in deze projecten goed van pas komt, is de ervaring die Groothuis Bouwgroep de afgelopen jaren al heeft opgedaan in duurzaam en circulair bouwen. Willem Jan: “Met die kennis en ervaring op zak kunnen we echt alle opties op tafel leggen. We hebben volop gepionierd en dat betaalt zich nu uit.” Hij merkt dat klanten steeds meer klaar voor zijn voor de duurzame aanpak van Groothuis, een koers waar het bedrijf de komende jaren dan ook stevig aan vast zal houden: “Het mooist is het als klanten ons echt uitdagen op het gebied van duurzaam en circulair werken. Dat gebeurt steeds vaker. Het liefst zitten we daarom zo vroeg mogelijk aan tafel, dan kunnen we echt het verschil maken.”