Knippenborg Subsidieadvies viert dit jaar een jubileum: het subsidieadviesbureau in Lochem bestaat tien jaar. Sinds de oprichting is het uitgegroeid tot een allround adviesbureau met een ervaren team subsidie-experts. “Wij zijn gespecialiseerd in subsidies voor bedrijven die bezig zijn met innovatie, duurzaamheid en investeringsprojecten” vertelt oprichter Gerwin Knippenborg. “Dit kunnen zowel MKB’ers als grote ondernemingen zijn, uit alle sectoren.”
De roots van Gerwin Knippenborg liggen in de Achterhoek en die typische Achterhoekse mentaliteit zie je terug in de manier waarop hij zakendoet. “Zeg wat je doet en doe wat je zegt”, is één van zijn gevleugelde uitspraken en geeft meteen aan dat hij hecht aan eerlijk en open zakendoen. “Onze betrokkenheid is groot. Daarin onderscheiden we ons van veel andere subsidieadviesbureaus. Als wij ons committeren aan een project dan is dat in goede én in slechte tijden. Vooral als het lastig wordt, pakken we de uitdaging op en proberen het subsidieproject tot een goed einde te brengen.”
Bedrijven willen groeien en innoveren, dat kost geld en moeite. En dat is precies waar Knippenborg Subsidieadvies bij kan helpen. Met de subsidies zorgen ze niet alleen voor de financiële ondersteuning van een project, maar ze regelen ook dat de administratie en de communicatie met de subsidieverstrekker soepel verloopt. “Je kunt erop vertrouwen dat jouw project bij ons in goede handen is.”
Subsidies te vaak onbenut
Bedrijven denken vaak dat hun projecten niet ‘ingewikkeld’ genoeg zijn om in aanmerking te komen voor een subsidie. Of ze realiseren zich niet dat een investering in een productiemachine voor een subsidie in aanmerking kan komen, als deze bijvoorbeeld energie bespaart. Dat bedrijven hier geen weet van hebben is niet vreemd, als je bedenkt dat er wel honderden subsidies zijn.
Een belangrijk aspect van de dienstverlening van Knippenborg Subsidieadvies is daarom het screenen of een bedrijf in aanmerking komt voor een subsidie. Bedrijven hebben te maken met dynamische markten en zo’n screening van de subsidiekansen is altijd een momentopname. Daarom biedt Knippenborg Subsidieadvies naast de eenmalige screening bij aanvang van de samenwerking ook de service van een doorlopende screening aan. Bedrijven ontvangen dan doorlopend updates over de subsidies die interessant zijn voor hun bedrijf en passen bij de lopende projecten.
Knippenborg: “Helaas komen onze adviseurs nog te vaak bedrijven tegen die al jaren subsidies laten liggen. En dat is echt zonde, want subsidies kunnen je bedrijf concreet verder helpen! Het is tenslotte de goedkoopste vorm van financiering.”
Subsidies voor ICT & digitaliseringsprojecten
De ontwikkelingen in de ICT-sector en digitalisering van de samenleving gaan hard. Voor veel bedrijven, met name ook in de maakindustrie, is het een uitdaging om deze ontwikkelingen bij te houden. Zij moeten steeds meer ‘smart’ gaan werken en dat is nog niet zo eenvoudig. Machines, software en data worden steeds meer met elkaar verbonden, waardoor productieprocessen en producten flexibeler worden, maar tegelijkertijd neemt de complexiteit ook toe. De overheid ziet dit ook en wil daarom de bedrijven met subsidies ondersteunen.
De meest gangbare subsidie voor ICT- & digitaliseringsprojecten is de WBSO, een subsidie voor de (loon)kosten van Research & Development. Veel bedrijven kunnen hiervoor in aanmerking komen, maar in de praktijk blijkt het vaak lastig om de complexe technologie naar een subsidieaanvraag vertalen. “En daar kunnen wij dan met onze expertise en ervaring bij helpen.” Minder bekend zijn de Europese en regionale subsidies, zoals de €200.000 subsidie van de provincie Gelderland voor ondernemers die hun bedrijf slimmer en schoner willen laten produceren.
Gerwin Knippenborg: “Kortom, voor bedrijven die van plan zijn tijd en/of geld te steken in de digitalisering van hun onderneming zijn er dus genoeg subsidiekansen.”