Kennisplatform voor Oost Nederland

Lerarentekorten nemen toe in Overijssel en Gelderland Noord

Geplaatst op 24 juni 2022
Lerarentekorten nemen toe in Overijssel en Gelderland Noord

In de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord zette de daling van het aantal WW-uitkeringen in mei door. Veel werkgevers hebben moeite om voldoende personeel te vinden. Dat geldt in grote delen van het land ook voor het primair en voortgezet onderwijs. De verwachting is dat deze tekorten de komende jaren aanhouden. In het voortgezet onderwijs verschilt de situatie sterk per vak. In het primair onderwijs zijn de lerarentekorten het grootst in de Randstad. Maar ook in Overijssel en Gelderland Noord nemen de tekorten toe.

Eind mei 2022 verstrekte UWV 4.897 WW-uitkeringen in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 6,0% (-310 uitkeringen). Dit is bijna gelijk aan de landelijke afname van 5,8%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De regionale daling is 2.720 uitkeringen (-35,7%). Deze afname is iets groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-34,0%).

Twentse WW-uitkeringen dalen verder in mei

Eind mei 2022 verstrekte UWV 5.576 WW-uitkeringen in Twente. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 6,6% (-391 uitkeringen). Dit is iets meer dan de landelijke afname van 5,8%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De daling in Twente is 34,6%, oftewel 2.945 uitkeringen. Deze afname is eveneens iets groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-34,0%).

In Regio Zwolle nemen WW-uitkeringen verder af in mei

Eind mei 2022 verstrekte UWV 4.450 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 6,9% (-330 uitkeringen). Dit is iets meer dan de landelijke afname van 5,8%. Ook ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De daling in Regio Zwolle is 32,5%, oftewel 2.143 uitkeringen. Deze afname is iets kleiner dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-34,0%).

Lerarentekort verschilt in voorgezet onderwijs per vak en in basisonderwijs regionaal

Vóór de coronacrisis waren lerarentekorten al het belangrijkste thema in het onderwijs. Deze tekorten zijn toegenomen en de verwachting is dat deze de komende jaren aanhouden, zowel in het primair als voortgezet onderwijs. De situatie in het voortgezet onderwijs verschilt met name per vak. Er waren al langere tijd tekorten aan docenten exacte vakken en talen. Dit is nu uitgebreid tot bijna alle vakken: alleen voor docenten kunst en cultuurvakken is er nog geen krappe arbeidsmarkt. In het primair onderwijs zijn er vooral regionale verschillen. De tekorten aan basisschoolleraren zijn het grootst in de Randstad. In de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord loopt de spanning op de arbeidsmarkt uiteen van krap in de Stedendriehoek en Noordwest Veluwe, via enigszins krap in Regio Zwolle tot gemiddeld in Twente.

De personeelstekorten bieden kansen voor werkzoekenden. Het werkgeversservicepunt van Regio Zwolle werft bijvoorbeeld kandidaten voor een zij-instroomtraject docent basisonderwijs. Na een selectieprocedure en aangetoonde geschiktheid voor het onderwijs starten de kandidaten een volledig gefinancierd traject waarbij ze vanaf de eerste dag twee à drie dagen voor de klas staan, één dag zelf lessen volgen aan de pabo en daarnaast zelf thuis studeren.

De UWV publicatie Lerarentekorten geeft meer informatie over de arbeidsmarkt in het primair en voortgezet onderwijs. 

Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u op https://www.werk.nl/arbeidsmarktinformatie/.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: