Verpakken betekent bij Meilink iets wezenlijk anders dan een stevige doos, wat bolletjesplastic en een stuk tape. Meilink is specialist in het verpakken en wereldwijd transporteren van hightech machines en installaties. En als we zeggen hightech, dan bedoelen we ook hightech. Denk aan machines en onderdelen van Fokker en hightech-gigant ASML in Eindhoven. Of aan onderdelen voor satellieten, die naar Frans-Guyana vervoerd worden om daar de ruimte in te worden geschoten. “En dan moeten onze mensen mee naar de lancering om daar die componenten vakkundig uit te pakken”, glimlacht Peter Rikken.
Terugblikkend op de 150 jaar oude historie noemt Rikken, sinds 2007 directeur-grootaandeelhouder (dga) van Meilink, enkele mijlpalen. Belangrijke fases waarin het bedrijf een nieuwe weg insloeg. Zoals in 1946, net na de oorlog. Toenmalig eigenaar Frits Braam maakte destijds de overstap van houtzagerij naar kistenmakerij. “Hij heeft daarmee onze verpakkingsactiviteit opgestart.”
Een andere belangrijke mijlpaal is een stuk recenter; in 2016 nam Meilink het Eindhovense ingenieursbureau IPS over. IPS, dat sinds begin dit jaar ook Meilink heet, ontwerpt verpakkingen voor onder meer ASML en diens leveranciers. “Met die overname hebben we enorm veel nieuwe kennis binnengehaald, maar het betekende voor Meilink ook forse schaalvergroting en omzetgroei”, vertelt Rikken, die tijdens het gesprek met Kijk op Oost Nederland wordt vergezeld door Ivar ten Velde, vestigingsdirecteur van Meilink Borculo.
Specificaties
Ten Velde toont een afbeelding van een enkele kubieke meters grote kist, waarin componenten van ASML worden getransporteerd die van een toeleverancier komen. “Van buiten ziet die kist er eigenlijk hetzelfde uit als de kisten die Frits Braam in 1946 al maakte. Maar van binnen is die helemaal gemaakt op de specificaties van de machine die erin vervoerd moet worden”, vertelt Ten Velde.
En dan gaat het er niet alleen om dat de betreffende machine niet beschadigd wordt. Ook aspecten als vocht, temperatuur en hygiëne zijn essentieel voor dergelijke hightech-onderdelen. Transport wordt zonodig online van minuut tot minuut gevolgd, via sensoren in de kist.
Rikken: “Het gaat om enorm gevoelige materialen. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ASML de meest complexe machines maakt die er op aarde bestaan. Dus de eisen aan die verpakkingen zijn bijzonder hoog.”
Securing Value heet dat, zegt Ten Velde. “Wij zorgen ervoor dat de producten in perfecte staat worden afgeleverd. Het Meilink-principe is ‘TOF’. Oftwel, ‘op tijd, onbeschadigd, flexibel’. Waar ook ter wereld. Vliegtuig, schip, alles is mogelijk.”
Dat betekent kortom dat Meilink alles aankan?
Rikken: “Eigenlijk wel ja, maar daarin stellen we ons het liefst bescheiden op.”
Ten Velde beaamt dat: “Maar als we eerlijk zijn mogen we zeggen dat geen verpakking ons te gek is.”
Toewijding
Het vraagt niet alleen deskundigheid en vakmanschap, maar zeker ook volle toewijding van Rikken, Ten Velde en hun mensen. Die is er, zeggen beide mannen volmondig.
“Wij zijn een familiebedrijf, dat zit in onze vezels”, vertelt Peter Rikken. “We hebben waardering voor onze mensen, proberen een goede werkgever te zijn. Lange dienstverbanden zijn bij ons meer regel dan uitzondering. Vorig jaar hadden we zeker tien 25-jarige jubilarissen en drie van 40 jaar. Ook daar doen we niet gewichtig over, dat past ook niet bij onze Achterhoekse roots, maar ik denk dat we het goed doen.”
“Wat ook mooi is aan die lange dienstverbanden”, neemt Ten Velde het over, “is dat onze mensen altijd meedenken over oplossingen. Komt er weer een heel nieuwe opdracht binnen, dan heeft iedereen ideeën hoe we dat moeten aanpakken. Die kennis en betrokkenheid zijn van enorme waarde.”
Wereldniveau
Het is ook simpelweg een heel mooi vak, vindt Peter Rikken.
“Uitdagend, vernieuwend, altijd anders. Het mooie daarbij is dat dat vernieuwende aspect ook geldt voor de bedrijven waarvoor wij werken. Het zijn belangrijke Nederlandse bedrijven, op wereldniveau vaak in de top 3, omdat ze hoogstaande producten maken waarvoor de rest van de wereld hier naar toe komt. Aan ons om die bijzondere producten te verpakken en transporten.”
Duurzaam
Duurzaamheid is daarin al jarenlang een belangrijk thema, benadrukken Rikken en Ten Velde. “We gebruiken enkel duurzaam PEFC-hout, we rijden elektrisch, hebben zonne-energie, led-verlichting. En met onze sector Meilink Re-use, stimuleren we het hergebruik van verpakkingen. We staan dichtbij de aarde, ons personeel en onze klanten. Zo houdt Meilink het al 150 jaar vol.”