Soms vallen ontwikkelingen samen en leidden ze tot mooie innovaties. Toevallig. Of omdat je als bedrijf flexibel bent, er oog voor hebt en snel kunt inspelen op veranderde omstandigheden. Dat geldt zeker voor Mubo Metaal. Een net ontwikkelde recirculatie afzuigkap leidde tot de productie van een filterzuil. Om geuren te filteren én om verspreiding van de inmiddels welbekende aerosolen tegen te gaan.
Mubo Metaal zit aan de Achthoevenweg in Staphorst. Een familiebedrijf. Volgend jaar is het dertig jaar geleden dat Henk Mussche in de schuur van zijn ouders begon met “een goed idee, twee rechterhanden en een werkbank”. Nu is hij samen met zoon Kasper eigenaar en directeur van een bedrijf met ruim 35 mensen in dienst. Ze leveren RVS en aluminium maatwerk aan heel uiteenlopende branches. Denk aan keukens voor de horeca, leslokaalinrichtingen voor scholen of gevelbeplating voor de bouw. En aan producten voor de voedingsindustrie, de uitvaartbranche en de medische en farmaceutische industrie. Bijna allemaal producten waarvoor de hygiëne-eisen hoog zijn. Ook de productie en toelevering van halffabricaten is dagelijks werk.
Energietransitie
Terug naar die samenvallende ontwikkelingen – de energietransitie en de coronacrisis. Eerst de energietransitie. Energieneutraal werken is belangrijk voor Henk en Kasper Mussche. Ze onderscheiden zich er ook mee als bedrijf. “Toen wij ons er in 2015 bij de bouw van ons nieuwe pand in gingen verdiepen, bleek het heel goed mogelijk om een bedrijf te draaien op zonnepanelen”, zegt Henk Mussche. “Duurzaamheid en kosteneffectiviteit gaan hand in hand.” Nu ligt er een dak vol panelen en voorzien ze daarmee hun pand al jaren van stroom. Voor het verwarmen en koelen is er aardwarmte en wordt proceswarmte van twee lasersnijders gebruikt. Een gasaansluiting is er niet.
Filteren
Van energieneutraal produceren is het een kleine stap naar de recirculatie afzuigkappen die Mubo Metaal maakt voor onder andere de horeca en leslokalen op scholen. “Normale afzuigkappen blazen vele kuubs warme lucht naar buiten”, zegt Kasper Mussche. “Verse koude lucht weer opwarmen, kost een boel energie. Samen met onze buurman PlasmaMade, die filtersystemen produceert, hebben wij een afzuigkap ontwikkeld waarbij de lucht recirculeert. Energiezuinig en schoon. Met een filter dat niet alleen geuren weg filtert, maar ook pollen en virussen.” En aerosolen, zegt hij ook. Die dan direct weer linken aan die andere ontwikkeling die de wereld overkwam, het coronavirus. “Vóór de coronacrisis was al duidelijk dat het PlasmaMade filter ook te gebruiken was om lucht in bijvoorbeeld hotelkamers te reinigen en dachten wij al na over het idee van een filterzuil”, zegt Kasper Mussche.
Toen daar de discussie over klaslokalen en aerosolen vervolgens bovenop kwam, werd één en één al snel twee. PlasmaMade testte met de TU Eindhoven het filter op het effect op aerosolen en in de samenwerking met Mubo Metaal ontstond de Airsponsible. Een filterzuil met een luchtstroomsysteem dat de aerosolen niet verspreidt, maar zo snel mogelijk naar beneden laat zakken – uit het gezichtsveld – en vervolgens filtert en vernietigt. Henk en Kasper Mussche vertellen met bescheiden trots over dit “veelbelovende product” in de strijd tegen de verspreiding van corona. “De testen van de TU zien er heel gunstig uit. We kunnen er geen corona mee voorkomen, maar het risico in ruimtes wél verkleinen.” En dat geeft iedereen een prettiger gevoel.