“We streven naar winst voor mens en natuur”
Duurzaam bouwen begint met duurzame winning van grondstoffen. De zand- en grindwinning Azewijnse Broek van Netterden Zand en Grind B.V. uit Gendringen is een meerwaarde voor mens en natuur. De koploper in duurzame winning in Oost-Nederland heeft ook oog voor de maatschappij en wil schone energie inzetten. “We werken aan duurzaamheid van de eigen organisatie en willen iets moois achterlaten voor de volgende generaties.”
Al sinds 1972 levert Netterden Zand en Grind grondstoffen voor de woning,-, utiliteits- en wegenbouw. Wat kleinschalig begon in Gendringen is uitgegroeid tot zeven winningslocaties verspreid over Nederland en Duitsland. Hiermee waarborgt de middelgrote marktspeler korte logistieke lijnen en een constante aanvoer. “Onze zelfontwikkelde computergestuurde en onbemande zandzuigers winnen het zand en grind, dat vervolgens in de klasseerinstallaties wordt opgewerkt tegen lage energiekosten”, vertelt bedrijfsleider Janet Slotboom. “Onze vakmensen stellen zand- en grindmengsels volgens klantspecifieke recepten samen, die ze in de laboratoria controleren op samenstelling en kwaliteit.”
Toename biodiversiteit
Een belangrijk onderdeel van het ontgrondingsproces is de daarmee samenhangende natuurontwikkeling. “We kijken naar de lange termijn, willen een duurzame zandwinning en ervoor zorgen dat nieuwe natuur zich kan ontwikkelen”, aldus directeur Dick Snippe. “Daarbij werken we intensief samen met overheden, omwonenden, andere bedrijven en natuurorganisaties. In 2011 hebben we de Stichting Beheer Natuurgronden Netterden-Azewijn opgericht, die het beheer van de gebieden na ontgronding beheert. De zandwinning het Azewijnse Broek is nu een bijzonder natuur- en recreatiegebied en is een lokale hotspot van biodiversiteit.”
Energieneutraal
De organisatie met het karakter van een familiebedrijf heeft een duidelijk doel voor ogen; op middellange termijn energieneutraal worden. Naast de energiezuinige installaties liggen er zonnepanelen op de gebouwen en ontwikkelt en levert Netterden Zand en Grind Achterhoeks Padvast. “Deze zeer schone, onderhoudsvriendelijke halfverharding heeft een NL Greenlabel en wordt veel door groenvoorzieners en hoveniers gebruikt voor de aanleg van fiets- en wandelpaden”, legt Janet Slotboom uit. “Je vindt het Padvast in diverse parken zoals het Vondelpark en de Tuinen van Appeltern.” Vanuit het doel energieneutraal te worden, is ook het plan ontstaan om een drijvend zonnepark op de zandafgraving in Gendringen te bouwen. “We zetten in op meervoudig ruimtegebruik, waardoor het idee is ontstaan om het wateroppervlak te benutten voor zonnepanelen”, zegt Johan Heutinck, beleidsmedewerker Kwaliteit, Arbo, Milieu en Vergunningen. “Samen met energieleverancier en hoofdaannemer Vattenfall hebben we het zonnepark ontwikkeld, waarvan wij zelf eigenaar zijn. De biodiversiteit wordt met het zonnepark niet beïnvloed en het koude water koelt de panelen zodanig dat ze 10% meer stroom leveren. Het park van ruim 1 ha heeft een vermogen van 1,2 megawattpiek en voorziet in ongeveer de helft van de stroombehoefte van onze winning.”
Maatschappelijk belang
Onlosmakelijk verbonden met Netterden Zand en Grind is het bezoekerscentrum Min40celsius, dat draait op vrijwilligers. Hier komen natuur, geologie en duurzaamheidsprojecten samen. “Je vindt er een unieke collectie lokaal gevonden fossielen uit de ijstijd, de periode waarin het landschap bij het Azewijnse Broek is ontstaan”, vertelt Dick Snippe, die bestuurslid is van de stichting. “Ook organiseren we zoekexcursies voor gezinnen, schoolklassen en toeristen om de beleving van de ijstijd mogelijk te maken. Met het oog op de toekomst en vanuit een intrinsieke motivatie vinden we het belangrijk bij te dragen aan diverse maatschappelijke belangen!”