In een tijd van grote veranderingen, van duurzame energie tot nieuwe woningen, staat Regio Zwolle (regionaal samenwerkingsverband van 22 gemeenten, 4 provincies, onderwijsorganisaties en ondernemers) in de schijnwerpers met een bijzonder project dat de geschiedenis van het gebied van Regio Zwolle verkent en vooruitkijkt naar de toekomst; begin oktober is de gebiedsbiografie gepubliceerd. Deze gebiedsbiografie is gemaakt in opdracht van het NOVEX gebied Regio Zwolle met ondersteuning van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Bijzondere regio
Regio Zwolle heeft de bijzondere status van NOVEX-regio, wat kortweg betekent dat de regio een cruciale rol speelt in de nationale doelen. In onze regio gaat het dan om klimaatbestendigheid en (woningbouw)groei. Om deze ambities te behalen, heeft de regio vorig jaar samen met de rijksoverheid een eigen verstedelijkingsstrategie ontwikkeld. Deze strategie draait om het combineren van klimaat en groei met slimme mobiliteit, en dat is waar de gebiedsbiografie een rol speelt.
Wat is een gebiedsbiografie?
De biografie is als een boek dat vertelt over het leven van ons landschap, hoe het is gegroeid door de jaren heen en hoe het ons kan helpen bij de grote uitdagingen van vandaag, zoals klimaatverandering en stedelijke groei. Dit (digitale) boek, ook wel een landschapsbiografie genoemd, is niet alleen voor wetenschappers of beleidsmakers; het is voor iedereen die nieuwsgierig is naar de plek waar we wonen.
Regio Zwolle: Nederland in het klein
Regio Zwolle is als Nederland in het klein, met veel verschillende soorten landschappen die dicht bij elkaar liggen – stedelijk gebied, water, bodem en landelijk gebied zijn met elkaar verweven. Om te begrijpen hoe we in de toekomst kunnen leven, wonen en werken in deze omgeving, moeten we weten waar we vandaan komen en hoe divers de relatie met landschap en water in de regio is. Het stuk biedt inzicht in het ontstaan van onze cultuurlandschappen en hoe we ze kunnen benutten voor een duurzame toekomst.
De gebiedsbiografie is geen zwaar wetenschappelijk werk; het is toegankelijk voor iedereen. Verdeeld in vier tijdvensters, neemt het je mee door de aardkundige ontwikkelingen, de middeleeuwen, de moderne tijd en uiteindelijk naar de uitdagingen en kansen van de toekomst. De gebiedsbiografie bevat een kaart met 50 ontwikkelkansen die voortkomen uit de rijke regionale geschiedenis en die als inspiratie kunnen dienen voor toekomstige projecten.
Deze gebiedsbiografie is geen eindpunt of beleidsstuk, maar een gespreksstarter om samen de toekomst van onze dynamische regio te verkennen. De gebiedsbiografie is een uitnodiging aan iedereen om mee te denken over hoe we ons landschap en onze regio kunnen vormgeven voor de komende generaties.
Foto: screenshot gebiedsbiografie (bron: Regio Zwolle)