Kennisplatform voor Oost Nederland

Pentair viert 120 jaar pompproductie in Winterswijk

Geplaatst op 31 mei 2024
Pentair viert 120 jaar pompproductie in Winterswijk

In 1904 startte G.J. Nijhuis in Winterswijk een machinefabriek. Deze verhuisde in 1912 naar de Parallelweg en hier is het bedrijf nog altijd gevestigd. Inmiddels is de naam Pentair en is de onderneming gegroeid van een fabrikant die kleinere en middelmaat pompen bouwde, tot absolute specialist in de waterwereld. Directeur Gerard Scholten: “Als het moeilijk wordt, bellen ze ons.” Dat de grootste pompen ter wereld uit de Achterhoek komen, stemt tot tevredenheid. “Vertrekken uit Winterswijk is dan ook absoluut geen optie: hier wonen onze mensen en hier zit de kennis.” Er wordt dit jaar uitgebreid stilstaan bij de viering van het 120-jarig bestaan, intussen gaat het ontwikkelen en innoveren volop door.

“Wij zijn goed in het verplaatsen van water”, vat Scholen ultrakort de werkzaamheden van het specialistische bedrijf samen. “De ene helft van de wereld heeft te weinig water, daar leveren we bijvoorbeeld pompen voor irrigatiepompstations. De andere helft van de wereld heeft te veel water door de stijgende zeespiegel, daar moeten we water wegpompen. Beide zijn we goed in.” Pentair levert alleen waterpompen: ze houden zich niet bezig met pompen voor olie of chemicaliën. “We verplaatsen water in al zijn vormen: schoon water, vervuild water, zeewater en ook zeewater met zand voor de baggerindustrie.” In Australië wordt bijvoorbeeld drinkwater uit zeewater gehaald: hier is niet voldoende grondwater beschikbaar. “Daarom wordt er gewerkt met ontzoutingsinstallaties. Dat kost veel energie, maar het is dé manier waarop ze schoon drinkwater krijgen.”

Gemaal IJmuiden

Pentair levert ook al vele jaren oppervlaktewaterpompen. Scholten: “Nederland ligt voor een groot gedeelte beneden waterniveau. Om het overtollige water het land uit te krijgen, moeten we pompen.” Een toonaangevend voorbeeld daarvan is Gemaal IJmuiden. Deze verpompt per jaar ongeveer 1 miljard m3 water en is een onmisbare schakel in de waterhuishouding van West-Nederland. Pentair kreeg van Rijkswaterstaat opdracht voor het leveren van een nieuwe superpomp voor dit gemaal. “Rijkswaterstaat is dit pompstation langzaamaan aan het upgraden.” Gemaal IJmuiden heeft zes pompen. Pentair verving eerder al twee pompen voor grotere exemplaren. Van de vier die over zijn, is nu dus weer één vervangen, voor wederom een grotere. “De grootste pomp ter wereld, voor het grootste gemaal van Europa”, benadrukt de directeur enthousiast. Die grote pompen worden niet alleen in eigen land geplaatst. “De kennis die we hier hebben opgebouwd, zetten we inmiddels al vele jaren wereldwijd in. Zo hebben we bijvoorbeeld pompen geleverd voor grote pompstations in China en Singapore. Ook hebben we net een project afgerond in Thailand.”

Brandbluspompen voor distributiecentra

Pentair heeft meerdere specialisaties, daar horen ook brandbluspompen bij. “Eigenlijk alles dat wij doen is maatwerk. Een uitzondering op die regel is dat we ook standaard brandbluspompen leveren”, vertelt Scholten. Deze pompen zijn onderdeel van pompkamers met sprinklerinstallaties, in bijvoorbeeld distributiecentra van grote bedrijven zoals Amazon, AHOLD en Zalando. “Jaren geleden hebben we zelfs de sprinklerinstallaties voor de Eiffeltoren in Parijs mogen verzorgen”, voegt Scholten toe. Hoe zo’n landmark bij de Winterswijkse onderneming terechtkomt? “Hoe hoger de eisen van de klant, hoe groter de kans dat ze bij ons terechtkomen. Als het om specifieke pompoplossingen gaat, doen wij mee in de wereldtop.”

Inneos Antwerpen

De grootste pompkamer die Pentair uit Winterswijk ooit gebouwd heeft, staat in België. Voor Chemiebedrijf Inneos in Antwerpen werd recent een pompkamer van 22 bij 7 bij 6 meter ontwikkeld, die ook nog eens explosiebestendig is. “Omdat hier met chemicaliën wordt gewerkt, is betrouwbaarheid van het grootste belang. Er moet bijvoorbeeld heel snel heel veel bluswater beschikbaar zijn en bij explosiegevaar moet de pompkamer gewoon zijn werk kunnen blijven doen”, legt Scholten uit.

Betrouwbaarheid, slijtvastheid en rendement

Een project als dit gaat gepaard met enorm hoge eisen, waarbij betrouwbaarheid het belangrijkste criterium is. “We maken ook pompen voor grote baggeraars in Nederland en België: voor hen is slijtvastheid het belangrijkst. En bij drinkwaterpompen is het rendement van de pomp het belangrijkste criterium. Deze pompen zijn voortdurend in bedrijf: als ze 1 of 2 procent energiezuiniger zijn, levert dat al een enorme energiebesparing en kostenbesparing op. Daar zorgen wij voor. Wij voegen altijd waarde toe voor de klant”, aldus Scholten.

Verstoppingsvrije rioolpomp

De zelf ontwikkelde en gepatenteerde Xcentric, een verstoppingsvrije rioolpomp, is ook een mooi voorbeeld van die toegevoegde waarde. Deze biedt een hydraulische oplossing om verstoppingen in grootsteedse riolen efficiënt op te lossen. Scholten: “Al het rioolwater van Amsterdam gaat door pompen die wij geleverd hebben. We hebben de pompstations in de stad mogen ombouwen naar onze nieuwe rioolpompen: het aantal verstoppingen is van 300 per jaar naar 0 gegaan. Qua energiekosten bespaart onze klant bijna vier miljoen euro op jaarbasis.” Op basis van ‘no cure, no pay’ bouwde Pentair eerst een paar stations om. Dat ging zo goed, dat de opdracht volgde om de rest ook om te bouwen. “Rioolverstopping is een enorm probleem in grote steden. Ook in bijvoorbeeld Groningen, Deventer en Rotterdam draaien onze nieuwe rioolpompen al. Er ontstaat nu echt een vliegwieleffect, waar we grote verwachtingen van hebben. Onze Amerikaanse Pentair-collega’s zien al mogelijkheden om de Xcentric waaier in Amerika te vermarkten.”

Innovatief en proactief

Scholten vertelt met groot enthousiasme over deze nieuwste ontwikkeling. “We zijn een ontzettend innovatief bedrijf, dat zijn we altijd al geweest. Veel van onze projecten zijn klantspecifiek: we zoeken uit tegen welke problemen zij aanlopen en hoe we die kunnen oplossen. Maar we werken ook proactief: we signaleren problemen in een bepaalde sector en ontwikkelen op eigen initiatief producten, waar we vervolgens klanten bij zoeken waar we kunnen testen.” Net zoals de brandbluspompen voor distributiecentra, zouden de verstoppingsvrije rioolpompen het volgende standaardproduct vanuit de Achterhoek kunnen zijn.

Visvriendelijke pomp

Op dezelfde manier ontwikkelde Pentair in Winterswijk in 2009 al de visvriendelijke pomp, waar ook een patent op werd verkregen. “We hoorden van waterschappen dat de palingstand werd aangetast door de pompen van oppervlaktewatergemalen. Daarom hebben wij een visvriendelijke pomp ontwikkeld, deze wordt inmiddels al jaren met succes gebruikt.” Bijzonder is dat deze innovatie tot gevolg had dat Nederland wetgeving aangenomen heeft die bepaalt dat nieuwe gemalen altijd visvriendelijk moeten zijn. “Daardoor komen opdrachten voor deze gemalen eigenlijk automatisch bij ons terecht.”

Apetrotse Achterhoekers

Scholten vervolgt: “De waterwereld is enorm dynamisch. Wij helpen mensen aan droge voeten en schoon drinkwater, wie zou daar nu niet aan willen meewerken?” De vakmensen in Winterswijk – zo’n 175 in totaal – zijn dan ook ontzettend trots op hun werk. “Veel mensen in deze regio weten niet wat we hier doen. Op een open dag kregen onze medewerkers de gelegenheid familieleden en vrienden mee te nemen in onze wereld. Je zag dat deze bezoekers ineens met andere ogen naar hun familielid of vriend keken: vol respect.” Op 28 september is er weer een open dag, als onderdeel van de jubileumactiviteiten. Opnieuw een kans om apetrotse Achterhoekers te kweken. De directeur besluit: “We zijn regelmatig op zoek naar uitbreiding van ons enthousiaste en betrokken team. We bieden talentvolle techneuten volop kansen en uitdagingen. Wij investeren namelijk niet alleen in watertechnologie, maar zeker ook in onze mensen.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: