Van 6 februari tot 11 februari vindt de achtste editie van de Week van de Circulaire Economie plaats. Tijdens deze week geven organisaties die vooroplopen in de duurzame transitie een kijkje in hun circulaire bedrijfsmodel. Door middel van een veelzijdig programma stippen koplopers verschillende invalshoeken en onderwerpen aan om anderen te inspireren circulair(der) te ondernemen. Uit het vorige week gepubliceerde The Circularity Gap Report 2023 blijkt dat de transitie hard nodig is. De wereldeconomie is de afgelopen zes jaar minder circulair geworden: het hergebruik van materialen daalde van 9,1% naar 7,2%. Daarnaast hebben we in de afgelopen 20 jaar wereldwijd net zoveel grondstoffen gebruikt als de gehele 20ste eeuw. Hier moet snel verandering in komen om (inter)nationale klimaatdoelen te behalen, verlies van biodiversiteit tegen te gaan en ervoor te zorgen dat Nederland minder afhankelijk is van de import van grondstoffen uit andere landen. Daarom geven meer dan honderd pioniers uit diverse branches het goede voorbeeld tijdens de achtste Week van de Circulaire Economie. Met workshops, debatten en excursies tonen zij hoe zij de circulaire economie in de praktijk brengen. Zo ook in Overijssel bij circulaire hubs als Regio Zwolle Circulair, Cleantech Regio en Cirkelstad.
“Om de transitie naar een circulaire economie te maken hebben we elkaar hard nodig. Verhalen van pioniers over hun aanpak, valkuilen en successen inspireren ondernemers met circulaire ambities om aan de slag te gaan”, aldus Jan Heijns, projectleider van de Week van de Circulaire Economie. “En tijdens deze week wordt daar een podium aan geboden. Bouwmateriaal maken van zeewier, de pitch voor je circulaire bedrijfsplan oefenen met experts, de opening van een circulair perron en hoe wetgeving kan helpen bij het bereiken van je circulaire ambities. Voor ondernemers in iedere sector genoeg voorbeelden om nog dit jaar verandering teweeg te brengen!”
De Week van de Circulaire Economie opent ieder jaar met de Nationale Conferentie Circulaire Economie, met dit jaar onder anderen sprekers als staatssecretaris Vivianne Heijnen en Marko Hekkert, directeur van Planbureau voor de Leefomgeving. Tijdens deze bijeenkomst worden voor de vijfde keer de Circular Awards uitgereikt, waar innovatieve projecten en organisaties worden beloond voor hun circulaire impact. De Week van de Circulaire Economie richt zich vooral op ondernemers in de regio. Hieronder vind je een aantal hoogtepunten uit de programmering in Overijssel:
1. Nationale Conferentie Circulaire Economie
6 februari van 10:00 uur tot 17:30 uur bij Theater De Spiegel
De Week van de Circulaire Economie opent ieder jaar met de Nationale Conferentie Circulaire Economie, met dit jaar onder anderen sprekers als staatssecretaris Vivianne Heijnen en Marko Hekkert, directeur van Planbureau voor de Leefomgeving. Onder de noemer Ondernemen voor de Toekomst gaan we in Theater de Spiegel in Zwolle met elkaar in gesprek over wat er nodig is voor een circulaire economie in 2050. Het Ministerie I&W biedt een interactief plenair programma, intieme tafelsessies waarin we in gesprek gaan en matchmaking waardoor je je circulaire netwerk uitbreidt. Daarnaast worden tijdens de conferentie voor de vijfde keer de Circular Awards uitgereikt, waar innovatieve projecten en organisaties worden beloond voor hun circulaire impact. Aanmelden en/of meer weten over dit evenement kan via deze link.
2. Inspiratietour door Zwolle: wat doe jij, wat kan ik doen?
Van 6 februari t/m 12 februari uur in het centrum van Zwolle
Deze inspiratietour krijgt als thema ‘wat doe jij, wat kan ik doen?’ Het doel is mensen inspireren mee te gaan in de verandering naar een circulaire economie. De doelgroep is mensen die geïnteresseerd zijn in circulaire economie in de breedste zin van het woord: particulieren, ondernemers, aannemers, van alles kan ertussen zitten. De route loopt langs verschillende duurzame circulaire projecten en circulaire kunst. Op maandag 6 februari, zaterdag 11 en zondag 12 februari is de inspiratie-audio-tour interactief en zijn er langs de route mensen aanwezig die vertellen over alles wat er te zien is. Op de overige dagen in die week kan de tour met audio gewandeld worden.
Aanmelden en/of meer weten over dit evenement kan via de website van Cirkelstad, meer informatie is ook te vinden op de website van Regio Zwolle Circulair.
3. Uitreiking Overijsselse Innovatie Top 20 2023
7 februari vanaf 16:00 uur bij Twentsche Foodhal
Overijssel kent veel innovatieve organisaties en ideeën die realiseren dat circulair ondernemen de toekomst is. Zij begrijpen dat de continuïteit van onze maakindustrie, bouw, landbouw en vele andere sectoren valt of staat met het realiseren van circulaire innovaties. Daarom organiseert CIRCLES met haar partners de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20. De winnaar van de juryprijs wint € 3.000 en de winnaar van de publieksprijs wint € 1.000. Vorig jaar werd de juryprijs gewonnen door Auping en de publieksprijs door WEBO Kozijnen. Meer informatie over dit evenement vind je via deze link.
De rest van het programma van Regio Zwolle Circulair tijdens de Week van de Circulaire Economie vind je op de website.
4. Circulaire Hotspots: plastics, biobased textiel en hergebruik fietsbruggen
9 februari van 09:00 uur tot 12:00 uur bij De Gasfabriek
Tijdens dit evenement krijg je drie presentaties te zien waarin gewerkt is van lineair naar circulair, volgens de R-ladder en het butterfly model. Een oplossing voor de 5.000 single use bierfusten van de lokale bierbrouwer, een regionaal geteelde linnen jas als conversation piece voor regionale biobased textielteelt en het ontwerp voor de nieuwe fietsbrug, gemaakt van hout van de oude brug. Onder de titel Circulaire Hotspots heeft 20302050 met inbreng van experts, kunstenaar Matthijs Bosman en ontwerpbureau Bestwerk gewerkt aan concrete oplossingen. En wat lijkt? Alles kan al! Deze ochtend worden de resultaten gepresenteerd en wordt er onderzocht wat de toekomst is van ieder project. Aanmelden en/of meer weten over dit evenement kan via deze link.
De rest van het programma van Cleantech Regio tijdens de Week van de Circulaire Economie vind je op de website.
5. Repareren kun je leren!
10 februari van 15:00 uur tot 16:30 uur bij Foenix
Repareren is een belangrijk onderdeel van de circulaire economie omdat spullen zo langer meegaan en er minder op de afvalberg belandt. Het repareren van een koffiezetapparaat of stofzuiger is soms makkelijker dan je misschien denkt. De enthousiaste experts en vrijwilligers van Foenix staan tijdens die evenement klaar om je te helpen met je kapotte elektrische apparaten. Ze geven je daarnaast advies over het analyseren, open maken en repareren zodat je het de volgende keer zelf kunt doen! Ook zijn er experts van het CODA Experience Lab aanwezig om te laten zien wat er mogelijk is met 3D printen voor reparatie en het repareren van textiel. Breng je kapotte (kleine) elektrische apparaat (in principe allesbehalve TV’s, telefoons, printers, wasmachines en computers), kledingstuk, knuffel of ander textiel mee voor reparatie. Meer informatie over dit evenement vind je via deze link.
De rest van het programma van Cleantech Regio tijdens de Week van de Circulaire Economie vind je op de website.
Circular Awards
Uit een lange lijst met aanmeldingen heeft de jury de finalisten bekend gemaakt. In de categorie ‘Business Small’ zijn dat Ecodorp Boekel, JUUNOO en PeelPioneers. In de categorie ‘Business Large’ zijn Philips, Zeeman en Bleckmann de kanshebbers. Tot slot maken WaardeRing, Gemeente Leeuwarden en Provincie Gelderland in de categorie ‘Public’ kans op een prijs.
Notitie Rode Draden
Naast de organisatie van de Week van de Circulaire Economie publiceert het Versnellingshuis Circulair! volgende week de notitie Rode Draden, waarin het jaarlijks structurele belemmeringen signaleert die bedrijven ervaren bij circulair ondernemen.
Bekijk het volledige programma op: https://deweekvandecirculaireeconomie.nl
Foto: Anne Reitsma