Begin februari stond Remeha op de VSK Beurs! En dit jaar met een bijzondere stand. Deze stand verdwijnt namelijk niet op de vuilnisbelt en gaat ook geen stof verzamelen in een rommelhok. Hij krijgt een tweede leven in (scheeps)interieurs of meubels die de leerlingen van opleider Aventus creëren. Zo gaan circulariteit, duurzaamheid én een vakbeurs hand in hand. Vandaag wordt het materiaal, in de vorm van 16 goed gevulde pallets, overgedragen aan Aventus om de beursstand een tweede leven te geven.
Het motto ‘creating better living environments’ voert Remeha zo veel mogelijk door in de gehele bedrijfsvoering. Een beursstand met eenmalig te gebruiken wegwerpproducten past dan ook niet in deze werkwijze. Remeha maakte bij het ontwerp van de stand een aantal opvallende en voor de branche unieke keuzes. Zo struikelde je als bezoeker niet over een verhoogde vloer, want die was er niet. Dat heeft maar liefst 500 m2 aan hout bespaard. Ter beeldvorming: dat is één volledige transporttrailer minder.
Van beursstand naar werkstuk
Bij Remeha staat educatie hoog in het vaandel. Lang hoefde het bedrijf dan ook niet na te denken over de herbestemming van de stand. De overige houten materialen – 127 Douglas balken en 125 m2 aan gelamineerde spaanplaat – zijn namelijk op de beurs door Beatrijs van der Ven, Marketing Director bij Remeha gedoneerd aan Bernard Veltien. Hij is teammanager bij de opleiding Meubel- en interieurbouw bij Aventus, opleider binnen het (beroepsgericht) onderwijs. Veltien is blij met de samenwerking: ‘’Door deze donatie van Remeha hoeven wij zelf geen hout aan te schaffen en geven wij hun beursstand een nieuwe bestemming, een win win voor beide partijen. Onze leeringen gebruiken dit hout voor werkstukken tijdens hun opleiding tot (scheeps)interieurbouwer of meubelmaker. Met deze voorraad kunnen wij twee jaar vooruit, zeer duurzaam dus’’.
Duurzaam huren en hergebruiken
Vrijwel alle overige benodigdheden voor de stand huurde Remeha. Denk aan de metalen frames, de verlichting, alle audiovisuele onderdelen, de gordijnen, alle wanden en het meubilair. Ook de stoelen en krukken gingen na de beurs weer terug naar het verhuurbedrijf. Leuk feitje over die laatste twee: dit meubilair is gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Huren zorgt ervoor dat materialen later niet worden weggegooid, maar worden hergebruikt. Onder meer de truss, verlichting en audiovisuele apparatuur zie je minstens 30 keer per jaar terug op andere evenementen.
Remeha zorgde er zelf voor dat de stand ‘een groene touch’ kreeg en nam daarvoor de styling in eigen beheer; zo werden oude expansievaten, die anders na gebruik worden weggegooid, omgetoverd tot lampen boven de bar. De plantenbakken en presentatiezuilen die op de beurs zijn gebruikt hebben inmiddels een tweede leven op het hoofdkantoor in Apeldoorn. Bij elkaar opgeteld zorgt deze doordachte planning en voorbereiding voor:
- 2.5 keer minder transportbewegingen, ofwel: een besparing van heel veel liters brandstof;
- 100 m3 minder materiaalgebruik;
- Geen restafval, want alles wordt hergebruikt, gerecycled of krijgt een nieuwe bestemming.
Op die manier creëerde Remeha een beursstand die duurzamer is dan ooit.