Kennisplatform voor Oost Nederland

Robert Schmidt en twee zonen nemen roer over na bedrijfsovername

Geplaatst op 4 juni 2024
Robert Schmidt en twee zonen nemen roer over na bedrijfsovername

Modernisering productie legt Twentse Hekwerken Onderneming geen windeieren

Vorig jaar namen Robert Schmidt en zijn twee zonen Peter en Lars de Twentse Hekwerken Onderneming over en sindsdien zijn er enkele nieuwe piketpalen geslagen. Er is fors geïnvesteerd in automatisering van de productie van hekwerken en poorten en nagenoeg het gehele productieproces is in handen van het Enschedese bedrijf. Die twee koerswijzigingen heeft THO bepaald geen windeieren gelegd.

Nadat de voormalige compagnon van Robert uit het bedrijf stapte en de aandelen overdroeg aan Roberts zonen was het moment aangebroken om de bakens verder te verzetten. Het drietal besloot te investeren in de verdere automatisering van het productieproces van de metalen hekwerken en poorten en nam de touwtjes in eigen handen door bijvoorbeeld het poedercoating-proces zelf te gaan doen in plaats van uit te besteden. Deze koerswijziging was al voor de overname ingezet.

“Daardoor zijn we in staat om nog nauwkeuriger te produceren en complexe vormen te maken die zonder de plasmasnijder veel moeizamer te realiseren zijn. Deze machine zorgt er ook voor dat we sneller kunnen produceren. Daardoor kunnen we nog meer aanvragen voor opdrachten verwerken. We zien nu al dat onder meer deze investering fraaie winstmarges heeft opgeleverd”, zeggen directeur Robert Schmidt en Lars Schmidt, die tevens de functie van chef werkplaats vervult.

Zakelijke en consumentenmarkt

Twentse Hekwerken Onderneming bestaat sinds 1963 en is destijds opgericht door Jan Leeuwinga, schoonvader en opa van het drietal. De THO was en is een begrip voor veel bedrijven en overheden in de regio. In opdracht van diverse Twentse gemeenten levert het Enschedese bedrijf hekwerken en poorten voor afbakening van bijvoorbeeld parken, zoals recent met praktijkvoorbeelden van het Volkspark in Rijssen en het G.J van Heekpark in Enschede.

Verder schakelen enkele grote aannemersbedrijven zoals Dura Vermeer en Koopmans bouw THO in om seriematige woningbouwprojecten te voorzien van hekwerk. En uiteraard werkt het bedrijf direct in opdracht van het bedrijfsleven om bedrijventerreinen af te bakenen met hekwerken of te voorzien van poorten in combinatie met eventueel toegangscontrole. Last but not least kunnen ook consumenten een beroep doen op de hekwerkenleverancier voor de afbakening van tuinen en erven en toegang tot oprijlanen. “Voor particulieren, die ongeveer 30% van onze markt vertegenwoordigen, maken we dikwijls veel specials, de sierhekwerken met bijzondere detailleringen”, legt Peter Schmidt uit. “Dat is maatwerk. Vooral de lamellenhekwerken zijn in dit segment populair. Voor de zakelijke markt maken we vaak gebruik van spijlenhekwerken, eventueel in combinatie met grote schuifpoorten voor het goed bereiken van de terreinen. Uiteraard met de mogelijkheid van een uitgebreid toegangscontrole systeem.

Overijssel als werkgebied

Peter schat in dat 90% van het werk wordt aangenomen en uitgevoerd in Overijssel. Daarbuiten opereren is voor THO commercieel gezien minder interessant. “We willen namelijk altijd op de locatie de situatie schouwen voordat we het werk uitvoeren en persoonlijk contact hebben met de klant over zijn wensen. Daarom werken we vrijwel alleen met klanten in een straal van circa 50 kilometer rondom Enschede.”

Uiteraard bedienen we desgewenst onze vaste klanten ook buiten deze straal.

Meedenken met klant

De kracht van de hekwerkenproducent zit volgens het drietal in het meedenken met de klant over de gewenste productoplossing en het zoveel mogelijk inspelen op diens wensenpakket. Om het ontwerp van een hekwerk of poort zo mogelijk te maken werkt THO bij voorkeur met 3D aanzichten, zodat de klant na plaatsing van het product niet voor vervelende verrassingen komt te staan. “Het kan niet zo zijn dat een klant na oplevering vindt dat de afstand tussen de lamellen in het hek toch bij nader inzien te klein is. In een 3D aanzicht kun je in de ontwerpfase alle vraagtekens eruit filteren”, zegt Lars.

“Investeringen in automatisering productie levert ons fraaie winstmarges op”

Robert Schmidt, directeur Twentse Hekwerken Onderneming

Automatisering productie

Een ander sterk punt van THO is dat ze absoluut maatwerk kan leveren. De meest grillige en complexe vormen in sierhekken kunnen met de volautomatische plasmasnijder worden gemaakt. “Wat dat betreft is ons niets te gek”, zegt Robert. Die automatisering is van belang om mee te gaan in de esthetische trend van sierhekwerken die steeds meer expressie laat zien. De plasmasnijder, die op initiatief van Lars is geïntroduceerd, kan tot op twee tiende millimeter vormen uitsnijden.

Een andere opvallende investering is de poedercoat-installatie geweest. Voorheen besteedde THO dit proces uit bij een derde. Hierdoor hebben we meer controle op de doorlooptijd van het productieproces en bovendien de winstmarge te behouden. Alle onderdelen van deze semi-automatische installatie kwam in onderdelen aan en is in eigenbeheer geassembleerd. Deze investering is zich volgens hem al aan het terugverdienen. Er is gekozen voor een elektrisch oven gezien de gasprijzen blijven stijgen, wel was het nog even spannend of we op tijd een zwaardere elektra aansluiting zouden kunnen krijgen, maar deze is op het laatste moment toch nog gerealiseerd.

“We zien een gunstig effect op de doorlooptijd van onze producten. We hoeven geen rekening meer te houden met een derde partij die het poedercoaten voor ons deed”, vertelt Lars.

Milieuvriendelijk

Een derde in het oog springende investering is de energievoorziening. Bijna de gehele productie van het lassen tot en met het poedercoaten wordt voorzien van zonne-energie. Er liggen honderden panelen op het dak. Het scheelt enorm in het gasverbruik en is bovendien veel milieuvriendelijker. “We zijn actief bezig met het milieu”, vertelt Robert.

“In de toekomst willen we ook overschakelen op elektrisch transport, maar dat is nog lastig aangezien we zware vrachten vervoeren, waardoor de batterijen relatief snel leegraken en die kun je nog niet overal in Nederland opladen.”

De Twentse Hekwerken Onderneming heeft het fundament gelegd voor de toekomst en wil dit verder uitbouwen. Maar eerst willen beide zoons en Robert de uitgestippelde koers volop invulling geven voordat er met nieuwe plannen aan de slag wordt gegaan.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: