Gisterenmiddag was het Gemeentehuis van Almelo even het domein van de eerste- en tweedejaarsstudenten van de opleiding Medewerker facilitaire dienstverlening van ROC van Twente, locatie Wierdensestraat. Tijdens de slotbijeenkomst van het project Speaking Minds* gaven zij beleidsmakers en wethouder Cornelissen adviezen over het gemeentelijke armoedebeleid. Het project heeft als doel om jongeren en gemeenten samen te laten nadenken armoede en jongeren een stem te geven in het armoedebeleid.
In Nederland leven zo’n 300.000 jongeren in armoede die zich daardoor vaak buitengesloten voelen, in een sociaal isolement raken en minder zelfvertrouwen krijgen. Gemeentes zijn verantwoordelijk voor het armoedebeleid dat gericht is op het voorkomen en verbeteren van deze situaties. De gemeente Almelo wilde daar graag samen met jongeren invulling aan geven; die weten immers het beste wat er bij hen leeft en speelt.
Via Speaking Minds* werden de gemeente Almelo en de opleiding Medewerker facilitaire dienstverlening van ROC van Twente aan elkaar gekoppeld. Deze niveau 2 opleiding wilde voor het vak Loopbaan en Burgerschap studenten laten ervaren hoe overheidsinstanties werken, welk nu ze hebben en dat er juist met deze instanties ook samengewerkt kan worden. “Dat konden we niet mooier invullen door letterlijk naar het Gemeentehuis te gaan. Voor deze studenten is het heel belangrijk ze op een interactieve en laagdrempelige manier kennis konden maken met gemeentepolitiek. Speaking Minds kwam dus als geroepen”, aldus docent Saskia van der Kolk.
Tijdens tien wekelijkse bijeenkomsten, begeleid door medewerkers van Speaking Minds, hebben de studenten zich verdiept in het armoedebeleid, de impact van armoede en mening van jongeren die ermee te maken hebben. Dit deden ze door onderzoek te doen, interviews af te nemen en in gesprek te gaan me beleidsmedewerkers. Voor de studenten was het soms best confronterend om met armoede in aanraking te komen. Student Melvin: “Ik begrijp nu beter wat armoede is. Armoede is ook voor iedereen anders, maar als klas kunnen we hier nu veel opener met elkaar over praten.”
Belangrijk onderdeel was ook het voorbereiden van de slotbijeenkomst die woensdag 8 november plaatsvond op het Gemeentehuis. Hierin stond het pitchen en presenteren van het advies centraal. De slotbijeenkomst werd afgetrapt met een korte presentatie waarin de studenten hun adviezen presenteerden. Er ontstond direct een dialoog tussen de studenten en wethouder Cornelissen, die zeer onder de indruk was van hun adviezen en openheid.
Cornelissen: “Het begin is er, nu moeten we doorpakken. Niet alleen als gemeente, maar met elkaar. Dit is een mooie start om jongeren en de gemeente dichter bij elkaar te brengen en samen na te denken over armoedebeleid.” De komende maanden gaat de gemeente Almelo aan de slag met de adviezen en bekijkt wat haalbaar en realistisch is. Dat koppelen zij terug aan de studenten tijdens een bijeenkomst in het voorjaar van 2018. Tussentijds gaan de studenten het project evalueren en elkaar feedback geven over de slotbijeenkomst.
Bijschrijft foto’s: visuals van enkele adviezen en studenten in gesprek met wethouder Cornelissen.