Half juli reikten in Hengelo de opleidingsinstellingen STODT Toekomsttechniek en ROC van Twente weer diploma’s uit voor de BBL-opleidingen (BeroepsBegeleidende Leerweg). Jeroen Rouwhof van STODT en Jos Toebes van het ROC van Twente benadrukten het belang van een leven lang leren voor de snel innoverende Smart Industry. STODT Toekomsttechniek maakte van de gelegenheid gebruik om een nieuwe opleiding aan te kondigen, BBL4 Verspaningstechnoloog, op verzoek van bedrijven. Zij hebben voor hun medewerkers behoefte aan een opleiding op hoog niveau met veel praktijk op de nieuwste verspaningsmachines.
In totaal werden er in Hengelo twaalf diploma’s op BBL-niveau 3 uitgereikt, met name voor de versnelde, eenjarige opleiding Sprint BBL 3 Allround verspaner CNC. Aan Mark Holtslag, werkzaam bij IHC Vremac Cylinders (Apeldoorn) werd een extra certificaat uitgereikt, voor een aanvullende opleiding in een andere discipline, in dit geval frezen naast het diploma voor draaien. Dit past bij de ontwikkeling dat bedrijven investeren in draaifreescombinaties om efficiënter gecombineerde bewerkingen te kunnen uitvoeren.
Op het hoogste niveau, BBL 4, kregen negen deelnemers een diploma overhandigd, met name voor de opleiding Moderne productietechnologie. Dominique Tensen, werkzaam bij Machinefabriek Tuin in Dedemsvaart, was de eerste vrouw die bij STODT op dit niveau een diploma ontving. Het aandeel vrouwen in de opleidingen neemt geleidelijk toe en STODT probeert hun deelname zoveel mogelijk te bevorderen. Het is een van de maatregelen die kan helpen het dreigende tekort aan technisch geschoold personeel tegen te gaan. De gediplomeerden waren afkomstig van bedrijven als Aeronamic (Almelo), AFMI Verspanende Industrie (Hengelo, Ov), Brinks Metaalbewerking (Vriezenveen), Landes High End Machining (Emmen), Norma (Hengelo, Ov), RM Precision (Nijverdal) SMI Groep (Dokkum) en WILA (Lochem).
Een leven lang leren
De diploma’s werden uitgereikt door Jeroen Rouwhof, directeur van STODT Toekomsttechniek, en Jos Toebes, directeur van het MBO College voor Metaal, Elektro & Installatietechniek van het ROC van Twente. Zij onderstreepten het belang van een leven lang leren, want de ontwikkelingen gaan snel in de maakindustrie, getuige de opkomst van Smart Industry (of Industrie 4.0, zoals het in Duitsland heet). Dat vraagt van medewerkers naast veel technisch vakmanschap ook andere competenties, zoals op het gebied van productieautomatisering en slim produceren.
Nieuwe opleiding tot verspaningstechnoloog
Bedrijven en hun medewerkers moeten blijven investeren in opleiding en de opleidingsinstellingen kunnen evenmin blijven stilstaan. Tijdens de diploma-uitreiking kondigde STODT-directeur Jeroen Rouwhof een nieuwe opleiding aan, BBL4 Verspaningstechnoloog. Het betreft een vernieuwde versie van de opleiding BBL 4 Moderne productietechnologie, die in deze vorm verdwijnt en waarvoor dus de laatste diploma’s waren uitgereikt.
De nieuwe opleiding is mogelijk doordat het Ministerie van Onderwijs deze in het Centraal register beroepsopleidingen (Crebo) heeft opgenomen. Dit op verzoek van bedrijven, die behoefte hadden aan een opleiding op het hoogste BBL-niveau die meer was toegespitst op verspaning en die meer praktijk bevatte. Zo gaan de deelnemers in de opleiding BBL 4 Verspaningstechnoloog, die in september voor het eerst start, werken aan de nieuwste vijf-assige machines.
Ook op HBO-niveau komt STODT, naast de vorig jaar gestarte, succesvolle HBO-module Mechatronica, met een nieuwe HBO-module voor verspaning. Die gaat later dit najaar van start, nadat STODT er eerst nog meerdere voorlichtingsbijeenkomsten voor heeft georganiseerd.