Bart Wegh, student industrieel ontwerpen van Hogeschool Arnhem Nijmegen, is de winnaar van de Cleantech Battle 2023. Met zijn circulaire, biobased vleermuiskast maakte hij indruk op de jury, bestaande uit ondernemers uit de regio.
Bart ontwikkelde de faunavoorziening in opdracht van Omlab en in nauwe samenwerking met ecologen en vleermuizenexperts. “Een groot deel van dit afstudeerproject ben ik bezig geweest om ervoor te zorgen dat dit materiaal 3D-printbaar wordt. Het is gemaakt van biobased en composteerbaar materiaal van waterzuiveringreststoffen. Daarnaast zit er veel denkwerk in de vorm en de verschillende compartimenten voor de vleermuizen. Ik ben heel blij dat mijn project nu is bekroond met de 1e prijs!”
Veldtestkit
Yuverta mbo Velp deed voor de eerste keer mee en met succes. 3e jaars student Natuur en Milieu, Hester Stolk, ontwikkelde een veldtestkit, die inzicht geeft in bodemgezondheid. “Deze oplossing raakt echt people en profit en met weinig investering kun je een grote impact hebben,” aldus juryvoorzitter Gerdy Pusceddu. Hester: “Ik vond het een fantastische ervaring om hieraan mee te doen en het geeft me een boost aan zelfvertrouwen. Ik heb vandaag geleerd dat ik veel groter mag denken en dromen.”
Exposure en netwerk
De derde prijs ging naar Faik Durmus, student Chemische Technologie & Technische Bedrijfskunde Hogeschool Saxion. Hij bedacht een apparaat, die op een duurzame manier herbruikbare producten zoals drinkflesjes schoonmaakt. “Meedoen aan de Battle heeft mij exposure gegeven en interessante contacten met ondernemers, die mij verder kunnen helpen. Ik ben nu bezig met een haalbaarheidsonderzoek en afhankelijk daarvan ga ik met het idee door.”
Ondernemerslessen uit het oceaan roeien
De studenten en ondernemers ontmoetten elkaar onder begeleiding van Nina Dorigo (business developer Regio Stedendriehoek) en Bela Evers (oceaan roeister en startup coach). Bela deelde bovendien waardevolle inzichten uit haar roeiavontuur met de studenten: “Blijf nieuwsgierig, open minded en flexibel. Leer, groei, denk aan je doel en geniet!” Mooie wijsheid die de studenten ongetwijfeld meenemen in hun verdere ondernemerschap en loopbaan.
10e editie Cleantech Battle
In deze 10e editie van de Cleantech Battle pitchten studenten(teams) van Hogeschool Arnhem Nijmegen, Saxion Hogeschool, Hogeschool Windesheim en Yuverta mbo Velp hun duurzame en circulaire oplossingen. Initiatiefnemer Martin Snijder: “mooi om de wisselwerking en het enthousiasme te zien tussen de ondernemers en de studenten. Ondernemende studenten een podium aanbieden, met de mogelijkheid hun idee verder te brengen, dat is de kracht van de Cleantech Battle.”
De Cleantech Battle 2023 is een initiatief van Platform Techniek Stedendriehoek en wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Stedendriehoek, Kiwa, Croonwolter&dros en Nefit Bosch Thermotechniek BV.