Kennisplatform voor Oost Nederland

Duurzaam en natuurvriendelijk spouwmuren isoleren met ETS Isolatie

Geplaatst op 1 maart 2023
Succesvol Spouwmuren isoleren met ETS Isolatie

Niet zelden leggen musjes, zwaluwen of beschermde dieren als vleermuizen het loodje bij het isoleren van woningen. Opgesloten nadat isolatiemateriaal in de spouwmuur gespoten is. Maar zo hoeft het niet te gaan. Begaan zijn met het klimaat en de biodiversiteit – of met de eigen energierekening – en dan toch vriendelijke diertjes vermoorden. Dat is, cru gezegd, wat er kan gebeuren wanneer iemand de spouwmuur van zijn woning laat isoleren.

In die spouw nestelen niet zelden vleermuizen of kleine vogeltjes, die er via de ‘open stootvoegen’ in zijn gekropen. Dit zijn kleine openingen in de voegen, bedoeld om de spouw te ventileren. Meestal maken die diertjes weinig kans, wanneer het isolatiebedrijf langskomt. Volgens Mike ter Schegget van ETS Isolatie uit Wierden is het de standaard werkwijze dat een adviseur een huis opneemt, offerte uitbrengt en daarna de isolatieploeg komt. Die boort gaten in de muur, spuit isolatie erin en smeert de gaten weer dicht. Klaar is Kees, vogeltje dood. “Maar zo hoeft het niet te gaan”, zegt Ter Schegget. Zijn bedrijf overlegde vrijdag met de provincie Overijssel over het toepassen van de ‘Utrechtse methode’ bij het isoleren van spouwmuren. Die techniek past ETS toe, wanneer de klant er om vraagt.

Exclusion flap

“Dan kijkt een adviseur bij een opname van de woning ook of er plekken zijn waar vleermuizen of zwaluwen kunnen zitten”, zegt Ter Schegget. „Is dat het geval, dan wordt zo’n tachtig procent van die open stootvoegen dichtgesmeerd. Eventueel aanwezige dieren kunnen dan door de resterende open voegen nog naar buiten. Maar daar worden dan wel een zogenoemde ‘exclusion flap’, zeg, maar een vleermuisklepje’, voor gemaakt.” Die klep zorgt ervoor dat een vleermuis of vogel nog wel naar buiten kan, maar niet meer naar binnen. „Tegelijk worden vervangende vleermuiskasten opgehangen, zodat de dieren daar kunnen nestelen”, legt de ETS-directeur uit. „Na vier dagen komt dan pas de isolatieploeg en doet zijn werk.”

Realiseren voor isoleren

Dat de provincie Overijssel dit stimuleert is niet zo vreemd. Weinig mensen realiseren zich dat, maar zomaar gaan isoleren, zonder rekening te houden met beschermde diersoorten, mag helemaal niet. Volgens de Wet natuurbescherming is het verboden om verblijfplaatsen van vogels of vleermuizen te beschadigen en te vernielen, laat staan de dieren te doden. Vandaar dat het ‘natuurvriendelijk isoleren’ eigenlijk verplicht is. Althans, er dient op zijn minst gecontroleerd te worden of er beschermde dieren in de spouw zitten. Is dat het geval, dan moet een woningeigenaar daar rekening mee houden. Het brengt dan wel extra kosten met zich mee. „Natuurlijk, want het is meer werk”, zegt Ter Schegget. „Het hangt af van de woning, maar bij een gemiddelde hoekwoning moet je denken aan 300 tot 800 euro.” Volgens de ETS-directeur en gedeputeerde Tijs de Bree van de provincie Overijssel moet deze manier van isoleren de nieuwe norm worden. In Overijssel zijn inmiddels twaalf bedrijven die natuurvriendelijk kunnen isoleren. Zij kunnen een ontheffing van de Natuurbeschermingswet krijgen van de gemeente. Die gemeente moet dan wel een soortenmanagementplan hebben of daar een begin mee maken.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: