Kennisplatform voor Oost Nederland

Twee “R” Recycling Groep wast menggranulaat

Geplaatst op 14 december 2022
Twee “R” Recycling Groep wast menggranulaat: hergebruikt puin in ondergrond moet schoner

Hergebruikt puin voor (semi-)verharding van paden, terreinen en waterinfiltratiesystemen moet schoner dan nu het geval is. Daar maakt Twee “R” Recycling Groep zich hard voor. Het bedrijf dat in Noord- en Oost-Nederland bouw- en slooppuin breekt en opwaardeert voor hergebruik, wast het zogeheten menggranulaat (gemengd beton -en metselwerkpuin) zodat bijna alle ongewenste vervuiling verwijderd wordt. Staatsbosbeheer maakt al gebruik van dit gereinigde granulaat voor haar padennetwerk.

Plotseling was menggranulaat vorig jaar even ‘heet’ nieuws. Bij Staatsbosbeheer waren vele verontruste telefoontjes binnengekomen van wandelaars die in de natuurgebieden veel vervuiling tegenkwamen op de paden. Naar aanleiding daarvan stelde afvalgoeroe Teun van de Keuken dit probleem aan de kaak in het tv-programma Pointer dat elke zondag wordt uitgezonden op NPO  2. Van de Keuken nam de proef op de som -ook dit jaar in een natuurgebied van Natuurmonumenten- en kwam met een plastic vol vervuild menggranulaat op de proppen. Beide natuurbeheerorganisaties spraken hun afkeur uit en kwamen in actie door dit vervuilde granulaat niet meer toe te passen.

1% vervuiling

Tegelijkertijd wasten beide organisaties de handen in onschuld, omdat ze volgens de wet hadden gehandeld. Van het toegepaste menggranulaat mag maximaal 1% zijn vervuild met vreemde materialen. Dat vindt Twee “R” Recycling Groep veel te ver gaan. “Als je kijkt naar de hoeveelheid vierkante meters paden in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten, dan treedt er grootschalige vervuiling op”, vindt directeur Anton Reef.

Uiteraard had het bedrijf zelf al gesignaleerd dat het aangevoerde beton -en metselwerkpuin bij de productievestigingen in Veendam, Emmen, Hengelo, Almelo en Doetinchem behoorlijk is vervuild met bouw -en sloopafval in de vorm van plastics, hout, kunststoffen en metalen. Op eigen initiatief heeft Twee “R” Recycling Groep geïnvesteerd in een handpicksysteem en windshifter en wasstraat om het gros van de verontreiniging eruit te halen. “100% lukt niet, maar we kunnen het aandeel van de verontreiniging terugbrengen tot maximaal 0,1% van de totale fractie””, zegt Reef.

Gevaar van plastics

Het gevaar van plastics in toegepaste menggranulaten is dat ze afbreken tot microplastics die uiteindelijk in ons bodemmilieu terechtkomen. Deze zijn voor het blote oog niet zichtbaar. Daarmee bestaat het risico dat deze microscopische plasticdeeltjes ongezien in ons drinkwater terechtkomen. Maar ook dieren worden regelmatig slachtoffer van rondslingerend plastic op semi-verharde paden.

Waarom nemen de overheid en bepaalde afnemers van het menggranulaat dan genoegen met die maximale vervuilingsnorm van 1%? “Omdat het goedkoper is dan het menggranulaat te reinigen”, redeneert Anton Reef. “Er moet een knop om bij alle betrokkenen dat we deze vervuiling niet meer accepteren. We kunnen simpelweg onze Aarde niet verder vervuilen. Als de opdrachtgever in aanbestedingen of selectieprocedures gewassen menggranulaat gaat voorschrijven, dan zijn voor alle inschrijvers de voorwaarden gelijk en hoeft er niet op prijs te worden geconcurreerd. We verwachten dus een inspanning vanuit de overheid en de marktpartijen om dit schonere product te voor te schrijven.”

“Er moet een knop om bij alle betrokkenen om deze vervuiling niet meer te accepteren”

Directeur Anton Reef van Twee “R” Recycling Groep

Kwaliteit gegarandeerd

Volgens Reef dient de markt het initiatief te nemen en niet aanpassing van de wettelijke richtlijnen af te wachten. “Doorgaans duurt een dergelijk proces erg lang. Afnemers van ons schone menggranulaat zijn erg tevreden over de kwaliteit. Wij zijn een gecertificeerd bedrijf en de kwaliteit van onze producten wordt extern gecontroleerd. Men kan er dus zeker van zijn dat we voldoen aan de vervuilingsgraad van maximaal 0,1 procent.”

Twee “R” Recycling Groep ziet steeds meer nieuwe en bestaande klanten menggranulaat afnemen voor de fundatie-opbouw van wegen, terreinverhardingen, maar ook waterinfiltratiesystemen. Volgens Reef worden primaire grondstoffen, zoals zand en grind, steeds schaarser in de wereld en moet men dus op zoek naar een alternatief: hergebruikt puin dus. Bij de infrasector, de betonwarenindustrie, betoncentrales en dus nu ook natuurbeheerorganisaties groeit de behoefte aan menggranulaat.

“De kwaliteit ervan wordt steeds beter, omdat het aandeel betonpuin al voor meer dan de helft er deel van uitmaakt. Ons menggranulaat kan prima dienen als hoogwaardige grindvervanger. Helaas worden er door hoge energiekosten en stikstofproblemen wat minder gebouwen gesloopt. Dat belemmert enigszins het aanbod van puin, maar aan de andere kant zorgt het voor een uitdaging om onze afnemers zo goed mogelijk te bedienen met producten die een positieve impact hebben voor ons milieu.”

Waterinfiltratiesystemen

Eén van de toepassingen waar het menggranulaat voor de fundering van de grond wordt gebruikt zijn de waterinfiltratiesystemen of waterbergingen. Zo worden bijvoorbeeld infiltratiekratten of waterpasserende straatstenen gefundeerd op een laag van granulaat met twee soorten korrelgroottes. Daar hoeft al geen primair zand meer te worden toegevoegd. In dit soort systemen wordt het hemelwater langer in de grond vastgehouden om zodoende lage grondwaterstanden tegen te gaan.

Dit soort innovatieve pilot-projecten geeft aan dat er weer een nieuwe markt is voor hergebruik van gemengd puin. Voor terreinverhardingen, semi-verharding van natuurpaden en als fundatie-opbouw van wegen en zelfs gebouwen wordt menggranulaat al langer ingezet. Twee “R” Recycling Groep kan het granulaat in diverse samenstellingen aanbieden, wat de klant wenst. “Het bouw- en slooppuin komt in grove stukken bij ons binnen. We breken het puin naar een kleinere fractie en zeven het vervolgens uit naar kleinere korrelgroottes. De fracties zijn geclassificeerd. Het menggranulaat wordt gewassen. Naar behoefte van de markt worden fracties weer samengevoegd om zodoende de juiste bouwstof en korrelgrootte aan te bieden”.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: