Ambitieus, onderscheidend, herkenbaar en verbindend. Deze woorden kenmerken de visie Twente 2050 die door de Twente Board is ontwikkeld en gepresenteerd tijdens het Twente Event op 5 november 2024.
Twente is in 2050 dé plek om te maken en ondernemen, te wonen en te leren. De visie Twente 2050 is onderverdeeld in drie panorama’s: Makersparadijs, Woonparadijs en Leerparadijs. Deze zijn onderling verbonden en versterken elkaar. Als alle partijen op hun eigen manier bijdragen aan het mooier maken van onze woon, werk en leefomgeving, dan leidt dat tot een sterkere economie en meer Bruto Twents Geluk.
Deze is visie geen eindpunt, maar het startpunt om samen te werken aan een toekomst in 2050. Samenwerken is nu belangrijker dan ooit. Daarom slaan we de handen ineen om deze visie dichterbij te brengen. Verschillende partijen staan aan de lat voor de uitvoering. Naast de 3O partners (overheid, ondernemers en onderwijs) zijn ook andere partijen betrokken, waaronder de Cultuurregio, Vrijetijdseconomie en Zorgpartijen. Er is gewerkt met bestaande visies van die verschillende partners, zoals bijvoorbeeld de Regionale Ontwikkelstrategie van de gemeenten, Regioplan Twentse Koers en Vrij zijn in Twente. Twente Board maakte daarvan een integrale visie voor Twente:
Twente Makersparadijs
- We maken het met techniek
- We creëren waarde op wereldschaal
- We maken in 2050 eindproducten en schalen deze succesvol op
Twente Woonparadijs
- We wonen te midden van iconen
- We maken een mobiliteitssprong
- We wonen in het beste van twee werelden (stedelijkheid/landelijke omgeving)
- Iedereen wil vrij zijn in Twente
- We staan open voor elkaar
Twente Leerparadijs
- We zijn de beste opgeleide regio
- We nemen de regie over onze eigen toekomst
- We waarderen iedereen die bijdraagt
- We zijn een magneet voor talent
Kansen
Deze visie biedt kansen. Twee in het oog springende onderwerpen zijn de kansenagenda op basis van het Rijksprogramma Elke Regio Telt, waar Twente een van de tien pilotregio’s is en de Ruimtelijke Ontwikkelstrategie Twente, waar 14 gemeenten samen een aanbod doen aan het Rijk voor de nationale woningbouwopgave. Beide trajecten bieden de mogelijkheid om langjarig afspraken (voor 20 jaar) te maken met het Rijk, waarover op dit moment op ambtelijk niveau al gesprekken over lopen.
Lees hier de gehele visie en bekijk de film gemaakt door AI waarin de visie tot leven komt.