Kennisplatform voor Oost Nederland

Veel belangstelling vanuit het onderwijs tijdens de Verspillingsvrije week

Geplaatst op 21 september 2023
Veel belangstelling voor de Verspillingsvrije week

Van 11 tot 17 september was de Verspillingsvrije week. In deze week ging heel Nederland voor #verspillingsvrij, vol inspiratie én leuke acties. In Regio Foodvalley wordt nauw samengewerkt tussen bedrijven, overheden, en onderwijs om verspilling tegen te gaan. Het doel was om te inspireren, activeren en innoveren op het gebied van voedselverspilling. Tijdens de Verspillingsvrije week gebeurde er veel in de regio rondom dit thema.

Dit jaar was er buitengewoon veel belangstelling vanuit onderwijs om deel te nemen aan de Verspillingsvrije week. Zes scholen uit de regio hebben met verschillende activiteiten bijgedragen aan deze week. Zo waren er verschillende masterclasses koken met restjes, start van de Zero Waste Challenge en een excursie naar een diervoerderproducent.

Masterclasses koken met restvoedsel
Op maandag 11 september maakten de leerlingen van Aeres VMBO Ede samen met kok Paula Middendorp (van Paula’s catering) wortelspaghetti en bloemkoolrijst met broodcrumbs. Het NOS Jeugdjournaal was aanwezig om hier een reportage te maken voor de uitzending op 12 september. Later die ochtend kreeg ook de Aeres MBO-klas (Voedsel- en Leefstijladviseurs) deze masterclass. Lekkere en gevarieerde recepten, die met smaak werden geproefd.

De 4de klasleerlingen van het Marnix college Ede hebben op dinsdag 12 september Kimchi gemaakt. Overgebleven groenten werden ingelegd in zout en kruiden, in een weckpot gedaan om zo te fermenteren. De masterclass is heel enthousiast ontvangen door de leerlingen en docenten en ze willen vaker met de leerlingen mee gaan doen aan de Verspillingsvrije Week.

Op vrijdag 15 september gingen scholen in Ede en Nijkerk aan de slag met restvoedsel. Beide masterclasses werden begeleid door kok Giel Dons (van Dons Catering) uit Wageningen. Bij het mbo-Dulon College in Ede maakten de 4de jaars mbo-studenten (sport en bewegen) een lupineburger. Nieuwe vormen van eiwitbronnen leren kennen en uitproberen. De meegebrachte restgroenten uit eigen koelkast werden op een creatieve manier verwerkt in de lupineburger waardoor er bijzondere en lekkere broodjes ontstonden. Wethouder Audrey Rohen (Nijkerk) kookte deze zelfde dag samen met leerlingen van het Aeres VMBO Nijkerk. De wethouder trok haar kookschort aan en maakte wentelteefjes van oud brood. Dit recept kwam uit het receptenboek ‘Recepten tegen voedselverspilling’, winnend plan van de Jeugdgemeenteraad 2023, bedacht door de leerlingen van groep 8 van Kindcentrum Holk.

Zero Waste Challenge voor hbo
Ook voor het hbo-onderwijs was er een mooie activiteit. Op 12 september vond voor het hbo uit heel Nederland de kick-off van de Zero Food Waste Challenge plaats. Na het succes van de eerste landelijke ronde vorig studiejaar, is deze challenge dit jaar uitgebreid en opnieuw aangeboden. 160 studenten (van 6 scholen) hebben zich ingeschreven, waaronder een studentengroep van Aeres HBO Wageningen. Regio Foodvalley draagt hieraan bij door de inbreng van kennis van ondernemers-vraagstukken en door scholen uit de regio bij de challenge te betrekken. Sebastiaan Hetterschijt, van bedrijf Bakkergrondstof uit Wageningen verzorgt een masterclass tijdens de projectperiode over het creëren van waarde in de voedselketen voor alle studenten. Eén van de onderzoeksopdrachten uit Regio Foodvalley is: Onderzoek hoe het agrarische bedrijf De Groenerie (uit Harskamp) een circulair systeem kan maken in samenwerking met hotel Sterrenberg (uit Otterlo). Begin maart 2024 is de finale en worden de resultaten van de big challenges bekend gemaakt.

Excursie diervoerderprocent
De leerlingen van de Aeres VMBO Nijkerk (keuzevak Dier en Zorg) bezochten op woensdag 13 september het bedrijf Alpuro en innovatiecentrum DrieVeld. Alpuro is gespecialiseerd in de productie van ruwvoer voor kalveren in de vorm van muesli. De leerlingen hebben geleerd hoe restromen van andere bedrijven worden ingezet om daar gezond voedsel voor de kalveren van de maken en er dus geen verspilling van grondstoffen is.

Samen verspillingsvrij
Regio Foodvalley werkt aan een voedselsysteem waarin voedsel op waarde wordt geschat en waarin verspilling dus wordt tegengaan. De regio is dan ook actief op het thema voedselverspilling.
Stel dat wij in onze regio en in heel Nederland thuis een week geen voedsel weggooien, dan scheelt dat 22 miljoen goede maaltijden, 500.000 autoritjes van Groningen naar Maastricht en 33 miljoen kilo CO2!

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: