Stel, een ondernemer verkoopt zijn bedrijf. Of een mkb-bedrijf presteert zo goed dat hij vermogen overhoudt dat niet in de onderneming geïnvesteerd hoeft te worden. Wat doe je met dat geld? Op een spaarrekening zetten levert geen rooie cent op. Beleggen is zeker een optie. Private bank InsingerGillissen adviseert haar particuliere en zakelijke klanten hoe je dat op een verantwoorde manier kan doen.
Ervaar een rijker leven, samen met een partner die u als klant helpt bij het nemen van belangrijke financiële besluiten. Dat is het motto van deze private bank die op zes locaties in Nederland is gevestigd, waaronder Enschede. Met haar persoonlijke, op maat gesneden dienstverlening wil InsingerGilissen zich onderscheiden van de grootbanken, die uiteraard ook beleggingsportefeuilles aanbieden en beleggingsadvies geven.
Volgens directeur Jan Peter Nooijen van InsingerGilissen Twente en Midden-Nederland is er wat dat betreft een wereld van verschil tussen een ‘boutique’ private bank en een ‘reguliere’ bank: “Wij geven onze klanten een bepaalde persoonlijke aandacht die grootbanken niet kunnen geven omdat ze enorme klantportefeuilles hebben. Bij ons is het bestand beperkt tot maximaal 70 à 80 klanten, zodat we enkele keren per jaar met onze klanten aan tafel zitten om hun vermogen te beheren of vermogensadvies te geven. Elke klant heeft een vast contactpersoon, in principe voor vele jaren. Voordeel daarvan is dat de communicatielijnen kort zijn en dat er vrij snel een maatwerkproduct voor de kant opgesteld kan worden.”
Beleggen in duurzame bedrijven of fondsen
Private banking wordt onder vermogende ondernemers en DGA’s steeds populairder. Dat merkt Nooijen ook in Oost Nederland, hoewel er zeker nog behoefte is aan meer clientèle. “We moeten verder groeien in Twente. Reclame maken doen we niet; het is vooral een kwestie van veel persoonlijk netwerken. Via mond-op-mond reclame komen veel nieuwe klanten bij ons terecht.”
De minimale voorwaarde om met InsingerGilissen in zee te gaan is dat de klant minimaal één miljoen euro ‘meeneemt’ om te beleggen. Sparen is bij de private bank ook mogelijk, maar dan wel in combinatie met een belegging. De private bank doet veel met beleggingen in duurzame bedrijven, “vooral ook omdat dat soort bedrijven het economisch beter doen op de lange termijn”, aldus Nooijen.
Passend risicoprofiel
InsingerGilissen biedt grofweg twee diensten aan: vermogensbeheer of vermogensadvies. Bij eerstgenoemde belegt de private bank actief voor de klant en heeft deze een passievere rol. Dat wil niet zeggen dat hij geen invloed heeft. Nooijen: “Een onafhankelijke financial planner stippelt samen met de klant een financieel plan uit. De klant kan aangeven waar zij of hij in wil investeren en wat daarbij de best passende aandelen, obligaties of beleggingsfondsen zijn, met de gewenste looptijd. Cruciaal daarbij is de bepaling van een passend risicoprofiel. We houden voortdurend de vinger aan de pols of de beleggingswijze past bij de situatie van de klant.”
Bij vermogensadvies belegt de klant actief en staat InsingerGilissen hem bij met advies over welke fondsen het economisch goed doen en welk risicoprofiel bij hem en zijn financiële situatie past. “Iemand die veel ervaring heeft met beleggen kan het zelf doen. Zonder ervaring raden we aan om ons het vermogensbeheer te laten doen. Onze marktanalisten volgen intensief de dagkoersen, maar kunnen ook goed inschatten welke bedrijfssectoren het beter of slechter gaan doen in de komende periode.”
Welk beleggingsadvies zou Nooijen op dit moment in de coronaperiode kunnen geven? “Als de corona nog langer onder ons is het niet verkeerd om sectoren te kiezen die hiervan zullen profiteren, zoals IT en gezondheidszorg”, zegt Nooijen.