Het internationale consultancybureau TMC opende vorig jaar een kantoor op een steenworp afstand van de UT in Enschede. Een logische zet, want dit bureau met een bijzonder businessmodel is actief in diverse hightech sectoren. Zij hebben de ambitie om deze sector een boost te geven in de regio Oost-Nederland. Binnen nu en vijf jaar wil deze Twentse vestiging groeien van 25 ondernemende technische professionals op dit moment naar 70 zogeheten Employeneurs.
Marktonderzoek wees uit dat Overijssel en de Achterhoek marktpotentieel biedt in de sectoren mechanical engineering, electronics, software en civil engineering. Niet voor niets vestigde TMC zich vorig jaar in Enschede, dicht bij de UT en Hogeschool Saxion. “We willen dicht bij onze Employeneurs en opdrachtgevers zitten. Dit om uiteindelijk landelijke dekking te creëren. Om diezelfde redenen zitten onze overige kantoren in Eindhoven, Delft, Utrecht en sinds 1 april vorig jaar dus ook in Enschede”, zegt vestigingsdirecteur Daniël Aydin van Enschede.
TMC is niet zomaar een doorsnee consultancybureau. Het bedrijf spreekt van Employeneurs (zie afbeelding) en heeft een compleet transparant verdienmodel met een winstdelingsregeling voor haar personeel. TMC werkt in een celstructuur; bij meer dan 10 professionals op een bepaald vakgebied ontstaat er een cel. Deze ontwikkelt zich zelfstandig en organisch. De Employeneurs wisselen projecten en ervaringen uit, organiseren kennisbijeenkomsten en geven elkaar referenties. De cellen dragen bij aan de economische ontwikkeling binnen de hightechsectoren in de regio’s waar zij actief zijn.
Employeneurship
Employeneurship staat centraal in de bedrijfsfilosofie van TMC. Dit houdt in dat het bureau talentvolle tech-professionals met een ondernemende instelling op een bepaald vakgebied in vaste dienst neemt. Daarvoor leggen ze eerst een zogeheten werkondernemerstest af. “Cruciaal is dat een kandidaat relevante vakkennis heeft en welwillend is om zichzelf te blijven ontwikkelen. Daarnaast kunnen ze zich diverse vaardigheden aanleren via de YOUniversity waar circa 60 externe en onafhankelijke business-coaches actief zijn en een variëteit aan opleidingen en cursussen worden aangeboden”, aldus Aydin.
In Overijssel en de Achterhoek maken momenteel 20 techbedrijven gebruik van de Employeneurs van TMC. Dat kunnen er de komende tijd zeker meer worden, maar volgens business-manager Kevin Tuin is vooral diversiteit belangrijk. “Onze Employeneurs hebben voldoende uitdaging nodig om zich persoonlijk en als professional te ontwikkelen. Daarbij is afwisseling in hun werkzaamheden noodzakelijk. We gaan altijd uit van de marktvraag. Dat betekent dat onze medewerkers flexibel moeten kunnen schakelen.”
Autonome business cellen
De businesscellen bij TMC opereren zoveel mogelijk zelfstandig. Gedurende zogenaamde pizza-sessies wisselen Employeneurs uit dezelfde cel kennis en ervaringen uit over hun projecten en bevelen elkaar aan bij opdrachtgevers. Regelmatig komen de cellen bij elkaar om projectresultaten te presenteren. Verder biedt TMC een fysiek lab (the Entrepreneurial Lab) waar de professionals hun vooruitstrevende ideeën uitwerken. Zodoende kan een cel een bijdrage leveren aan de deeleconomie op een bepaald hightech vakgebied. De Employeneur die zijn kennis wil delen met studenten krijgt 160 uur per jaar tot zijn beschikking om als docent op een technische universiteit of hogeschool les te geven (Hybrid teaching).
TMC hoopt in Oost-Nederland door te groeien naar circa negen cellen in verschillende hightech-sectoren.
Transparant verdienmodel
Bijzonder aan het concept van TMC is het verdienmodel voor de Employeneur. “We bieden iemand van meet af aan een vast dienstverband. Dat is best wel zeldzaam in onze wereld”, zegt Aydin. “Uniek is ook dat we volledig transparant zijn over de kosten en de omzet van het project waar iemand aan werkt. De Employeneur deelt in de winst. Het contract wordt op maat gemaakt en is aangepast aan persoonlijke wensen en voorkeuren.” Dat dit verdienmodel goed werkt, blijkt uit het feit dat medewerkers gemiddeld zes à zeven jaar voor TMC blijven werken. “Dat is vrij lang en dit laat zien dat men tevreden is over onze werkwijze en de variatie in de projecten die ze uitvoeren”, zegt Aydin.