In het oosten van het land liggen de cijfers met betrekking tot burn-out en andere vormen van ziekteverzuim gemiddeld lager dan in het westen. Toch zijn hier enkele opvallende uitzonderingen op. Met name in het oostelijk deel van de provincie Groningen en in de regio rond Arnhem en Nijmegen komt een burn-out gemiddeld vaker voor dan elders in de oostelijke provincies. Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Toch zijn ook hier de cijfers doorgaans wat gunstiger dan in het westen van Nederland, waar over het algemeen meer gevallen van burn-out worden geregistreerd. Maar ziekteverzuim kent vele oorzaken. Bedrijfsongevallen lijken steeds vaker voor te komen in ons land. Een klein moment van onachtzaamheid kan grote gevolgen hebben. Als ondernemer stel je natuurlijk alles in het werk om ongevallen te voorkomen, maar het is ook zaak om in financieel opzicht de zaken goed geregeld te hebben voor het geval het echt mis gaat.
Oorzaken van langdurig ziekteverzuim
In ons land staat psychische overbelasting momenteel met afstand op de eerste plaats waar het de oorzaken van langdurig ziekteverzuim betreft. De werkdruk is in de loop der jaren voor veel mensen behoorlijk toegenomen. Daar is niet iedereen goed tegen bestand, met een burn-out of soortgelijke klachten als gevolg. Werkgevers zouden voortdurend de vinger aan de pols moeten houden en steeds in overleg moeten blijven met hun werknemers. Zo kunnen ze goed peilen hoe de werkdruk wordt ervaren. Tijdig ingrijpen kan voorkomen dat iemand voor langere tijd thuis komt te zitten. Ook valpartijen vormen een belangrijke oorzaak voor langdurige uitval van medewerkers. Een ongeluk zit in een klein hoekje en uitglijden, je evenwicht verliezen of door een andere oorzaak ten val komen is dan ook zo gebeurd. Het herstel kan maanden en zelfs jaren duren, afhankelijk van de ernst van de situatie. Dat voorkomen altijd beter is dan genezen, behoeft hier geen nader betoog. Fysieke overbelasting, beknelling, het oplopen van snijwonden en geraakt worden door een voorwerp zijn andere oorzaken van langdurig ziekteverzuim.
Regelgeving omtrent doorbetaling salaris
Wie ziek thuis zit, is niet in staat om te werken. Op basis van de wetgeving in ons land is een werkgever in zo’n geval verplicht om het salaris te blijven doorbetalen. Deze verplichting geldt voor de eerste twee jaar, waarbij per jaar minstens zeventig procent van het brutoloon moet worden uitgekeerd. In de meeste gevallen zal er sprake zijn van een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) waarin dit netjes geregeld is. Veelal kiest men ervoor om in het eerste jaar het volledige salaris door te betalen en in het tweede jaar zeventig procent daarvan, conform de wettelijke norm. Daarna verandert de situatie, want wie langer dan twee jaar arbeidsongeschikt is, krijgt te maken met de Wet WIA (Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen). Afhankelijk van de mate waarin iemand arbeidsongeschikt is, heeft een werknemer recht op een WGA-uitkering (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) of een IVA-uitkering (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten). De werknemer kan deze uitkering zelf aanvragen bij het UWV. Die instantie bepaalt vervolgens de hoogte van de uitkering. Helaas is het uit te keren bedrag in veel gevallen aanmerkelijk lager dan het laatst verdiende salaris van de werknemer.
Secondaire arbeidsvoorwaarden
Als werkgever kun je ervoor zorgen dat het gat tussen het laatst ontvangen salaris en de uitkering op basis van de Wet WIA minder groot wordt. Je sluit hiervoor een zogenoemde WIA-verzekering af, waarmee je het financiële risico van de werknemer reduceert. Het afsluiten van zo’n verzekering behoort tot het pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden en getuigt van goed ondernemerschap. Werknemers hebben op deze manier de zekerheid dat ze ook na twee jaar een vast percentage van het verzekerde salaris zullen blijven ontvangen, wanneer ze niet in staat zijn om te werken. De verzekering zorgt er namelijk voor dat de wettelijke geregelde uitkering aangevuld wordt tot het overeengekomen percentage, dat overigens maximaal op zeventig procent ligt. Daarmee is het dus gelijk aan het verplicht doorbetaalde salarispercentage in de eerste twee jaar.
Krapte op de arbeidsmarkt
Momenteel is er sprake van een krapte op de arbeidsmarkt. Veel ondernemers hebben er moeite mee om aan goed gekwalificeerd personeel te komen. Juist daarom is het extra aanbevelenswaardig om een WIA-verzekering af te sluiten. Steeds nadrukkelijker gaan werkgevers op zoek naar een werkgever die let op dergelijke details. Ze willen zich echt thuis voelen bij een bedrijf en het gevoel krijgen gerespecteerd te worden. Juist doordat ze de banen tegenwoordig vrij letterlijk voor het oprapen hebben, kunnen ze hogere eisen gaan stellen. Ze zullen zich dus meer dan voorheen focussen op de secundaire arbeidsvoorwaarden en die met elkaar gaan vergelijken. Voor de werkgever is de verzekeringspremie fiscaal aftrekbaar, hetgeen zo’n verzekering nog eens extra aantrekkelijk maakt. Bovendien geeft het je als ondernemer het prettige gevoel dat je de zaken echt goed geregeld hebt.