Kennisplatform voor Oost Nederland

Waarom zijn er zoveel cryptocurrencies en hoe weet je welke je moet kopen?

Geplaatst op 15 mei 2024

De cryptowereld is de laatste jaren aan een stevige opmars bezig, met cryptogigant Bitcoin die ongeziene hoogtes bereikt (een piek van bijna €70.000 per stuk) en duizenden nieuwe cryptomunten die op regelmatige basis worden gelanceerd en de markt betreden.

De wereld van crypto kan hierdoor erg overweldigend lijken, vooral voor beginners. Veel mensen die interesse tonen in crypto vragen zich af waarom er zoveel cryptomunten zijn en hoe ze nu moeten bepalen welke ze moeten kopen.

Joren Verdoes, redacteur bij Techopedia, laat weten dat het vinden van de beste nieuwe crypto exchange listings altijd een uitdaging vormt en dat het bijhouden van welke nieuwe cryptomunten er precies zijn een tijdrovende taak vormt.

In dit artikel vertellen we je eerst waarom er zoveel cryptomunten zijn en geven we je enkele tips om je te helpen welke je moet kopen en welke je best links laat liggen.

Waarom zijn er zoveel cryptocurrencies?

In 2009 werd Bitcoin, de eerste cryptomunt, gelanceerd. Het achterliggende concept van Bitcoin is gebaseerd op technologie genaamd blockchain, een gedecentraliseerd logboek waarbij er geen centrale autoriteit nodig is om transacties te verifiëren. Dit concept was in die tijd ongezien en de aanvaarding en het gebruik van Bitcoin waren dan ook laag. Maar in de jaren erna kwam hier verandering in en Bitcoin werd enorm succesvol.

Dit succes inspireerde de oprichting van andere cryptomunten – altcoins (alternatieve cryptomunten). Deze kunnen op Bitcoin gebaseerd zijn, met vergelijkbare technologie en doelen, maar anderen variëren sterk in hun technische specificaties, algemeen nut en functies.

Sommige altcoins werden ontworpen om te dienen als verbeteringen of alternatieven voor Bitcoin, terwijl andere zich richten op specifieke toepassingen, zoals slimme contracten, gedecentraliseerde financiering (DeFi), supply chain management, cryptocasino’s en meer.

Elke cryptocurrency kan met andere woorden een ander doel hebben. Bitcoin bijvoorbeeld is ontworpen als een digitaal peer-to-peer geldsysteem, terwijl Ethereum een ​​platform is voor het bouwen van gedecentraliseerde applicaties. Dogecoin is dan weer een meme coin, net als Shiba Inu en talrijke anderen, waarvan het nut minimaal is maar de speculatieve mogelijke winst door erin te beleggen erg explosief kan groeien. Tether en andere stablecoins richten zich dan weer op een stabiele waarde door zich aan een fiatmunt vast te hechten.

Cryptocurrencies kunnen ook worden gebaseerd op verschillende onderliggende technologieën om nieuwe cryptomunten te scheppen. Bitcoin gebruikt bijvoorbeeld proof-of-work mining, terwijl Solana proof-of-stake gebruikt.

Daarnaast heeft elke cryptomunt zijn eigen community van ontwikkelaars en gebruikers. Deze communities kunnen verschillende doelen en waarden hebben, wat kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe munten met unieke functies.

Hoe weet je welke cryptomunten je moet kopen?

Nu je begrijpt waarom er zoveel cryptomunten zijn, is het misschien nog altijd niet duidelijk hoe je kan bepalen welke cryptomunt een goede belegging is. Het is moeilijk om hier een eenduidig antwoord op te geven, want het zal sterk afhangen van de situatie – voornamelijk jouw doelen, verwachtingen en risicotolerantie.

Ben je op zoek naar een relatief stabiele manier om je geld in crypto te steken, dan zijn stablecoins een goed idee. Wil je een gokje wagen met een speculatieve belegging waar je misschien veel winst mee kan maken? Kijk dan naar meme coins. Wil je crypto gebruiken om internationale, snelle, goedkope en anonieme transacties uit te voeren? Dan zijn Bitcoin en Ripple misschien de uitgelezen munten voor jou. Ben je een ontwikkelaar en wil je gedecentraliseerde applicaties ontwikkelen? Dan is Ethereum de cryptomunt bij voorkeur.

Als je naar nieuwe cryptomunten kijkt, hou dan vooral rekening met zaken zoals het team dat de cryptomunt heeft ontwikkeld, de technologische basis van de munt, de gemeenschap rond de crypto, en eventuele marktacceptatie. Maar wat volgens ons het belangrijkste criterium is, is ongetwijfeld het inherente nut van de munt. Dit zal immers bepalen hoe waardevol de munt op lange termijn zal zijn. Zijn er toepassingen in de “echte” wereld, kan de munt gebruikt worden voor meer dan alleen maar speculatieve beleggingen, zijn er bedrijven, organisaties of zelfs overheden die de cryptomunt integreren in hun diensten? Dan heb je wellicht een waardevolle cryptomunt te pakken.

Delen via

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuws@kijkopoostnederland.nl. of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: