Van twee locaties in Enschede naar één grote in Hengelo: Cooll Sustainable Energy Solutions gaat deze zomer verhuizen. De spin-off van Universiteit Twente is toe aan opschaling en uitbreiding. CEO Stefan van Uffelen: “Onze nieuwe locatie is Radartoren B17 op het High Tech Systems Park in Hengelo. Een unieke, stoere en inspirerende werkplek voor zowel onze huidige als nieuwe werknemers. We zijn onder meer op zoek naar mensen die samen met ons willen bijdragen aan onze droom.”
Cooll is een bijzonder high tech bedrijf met vele facetten, van chemie en nieuwe technologie tot productontwikkeling en ver geautomatiseerde productie. Van Uffelen legt uit: “Het hart van de nieuwe technologie die we hebben ontwikkeld, is actieve kool. Voor de productie van dit hoogwaardige materiaal hebben we een fabriek gekocht in Amerika, deze hebben we herbouwd in Enschede. In Hengelo gaan we straks de productie opschalen. We zijn zelf de belangrijkste klant voor de actieve kool: we gebruiken het voor onze compressoren.”
SuperHybrid
Cooll heeft de SuperHybrid klaargemaakt voor de markt: een thermisch aangedreven warmtepomp. De baanbrekende thermische compressortechnologie waarmee de SuperHybrid werkt, heeft Cooll zelf ontwikkeld. “We gaan een aantal honderdtallen van deze warmtepompen produceren, om te laten zien dat het werkt en een zinvolle toepassing is. Maar het is de bedoeling dat andere fabrikanten de technologie overnemen en wij over een paar jaar alleen nog actieve kool en thermische compressoren produceren, als uniek hart van de warmtepompen.”
De warmtepomp van Cooll wordt niet elektrisch, maar thermisch aangedreven. “Die aandrijving kan plaatsvinden met verschillende brandstoffen zoals aardgas, groen gas, methanol, hout of waterstof, telkens in combinatie met buitenlucht. Dit levert allerlei nieuwe productmogelijkheden op die relevant zijn voor de toekomst. Onze technologie levert daardoor een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Voor nieuwe medewerkers maakt dat het werk heel interessant en uitdagend.”
Warmtepomp op waterstof
Na de zomer lanceert Cooll de eigen warmtepomp volledig op waterstof. “We zijn veertien jaar bezig geweest met het ontwikkelen van onze technologie. Wij kunnen nu laten zien welke rol onze technologie kan spelen in de energietransitie. We maken nu ook echt de omslag naar productiebedrijf. Een deel van ons bedrijf zal puur high tech productie gaan draaien en daarin steeds efficiënter worden. Kwaliteit en stabiliteit is daarin heel belangrijk, daarvoor zoeken we de juiste technische mensen. Aan de marktkant is het juist hollen of stilstaan. Daarom hebben we over de volle breedte vacatures, denk bijvoorbeeld ook aan juridische functies en marketing.”
Biogas vanuit biomassa
Van Uffelen benadrukt: “Lang niet de hele bebouwde omgeving kan in de toekomst door elektriciteit verwarmd worden. Daarvoor is het elektriciteitsnet niet geschikt en is er ‘s winters te weinig stroom beschikbaar. Zeker in Oost-Nederland kunnen we dit voor een groot deel opvangen met biogas: gas vanuit biomassa van de landbouwsector. Met biogas kun je gebouwen en woningen efficiënt verwarmen en de uitstoot van stikstof en CO2 reduceren. Onze technologie is daar heel geschikt voor.”
Energiepotentie
De CEO voegt toe: “Elke regio heeft zijn eigen energiepotentie. Aan de kust heb je meer mogelijkheden voor windenergie, hier is meer biomassa beschikbaar. Kijk wat beschikbaar is in de eigen regio en welke technologie op een toekomstbestendige manier ingezet kan worden. De energietransitie is complex. Er moet nog behoorlijk geïnnoveerd worden om een combinatie van diverse technische ontwikkelingen haalbaar te maken. Oost-Nederland heeft een sterk techniek- en installatiecluster, de uitdaging is om dat hiermee in stand te houden.”