Enige scepsis was er wel, toen de Dinxperlose vloertechniek-specialist WIHA de directie van Enerpac in het Overijsselse Hengelo verzekerde dat ze de sterk vervuilde en beschadigde bedrijfsvloeren een nieuw en duurzaam leven konden geven. Een proefstuk overtuigde direct.
“Dat doen we altijd”, zegt directeur Johnny Kock van WIHA over de drie vierkante meter waarop ze bij wijze van proef lieten zien wat ze met schuren en polijsten konden bereiken. “We kozen het meest vervuilde gedeelte uit en lieten zien wat er in een aantal stappen mogelijk is.” De bedrijfsleiding was eerst sceptisch en vervolgens verbaasd over het resultaat.” Met als gevolg dat het Dinxperlose bedrijf 3.500 vierkante meter bedrijfsvloer van de afdelingen Machining en Welding onder handen kon nemen.
De vloeren van beide afdelingen worden zwaar belast en waren in de loop der jaren sterk vervuild en beschadigd door olie en las- en slijpwerkzaamheden.
Omdat bij Enerpac het hele etmaal in ploegen wordt gewerkt was de klus ook logistiek en qua menskracht een fikse uitdaging, legt mede eigenaar Frank Lach uit. “De productie moest zoveel mogelijk door kunnen gaan. Door van vrijdag tot en met zondag te werken konden we zorgen voor zo min mogelijk uitval.“
Het totaal werd verdeeld in vijf fasen en in vijf weekeinden moest de klus geklaard worden. Er werd gewerkt in ploegen, van donderdagnacht tot zondag. Die dag werd vaak gebruik om te drogen, zondagavond konden machines worden teruggeplaatst zodat maandagochtend de productie weer van start kon.
Tijdens het werk konden WIHA meer specialistische vaardigheden inbrengen. Omdat ze ook met kleur kunnen werken zijn daarmee rijbanen en looppaden in de vloer aangebracht. “We konden ook de dilataties in de vloeren aanpakken”, geeft Kock nog een voorbeeld. “Het beton brokkelt daar op den duur af en de naden komen dan vol smeer te zitten en kunnen hierdoor niet meer werken. Wij zagen er een v-naad in, vullen die op met kit en dan heb je er geen omkijken meer naar. Toen we dat voorstelden zeiden ze meteen: maak maar!”
De eigen WIHA Floor-methode is een aanpak die er volgens Kock voor zorgt dat er vele voordelen mee te halen zijn. Door het schuur- en polijstproces wordi de vloer verdicht, vele malen sterker en makkelijker schoon te houden. Het glanzende eindresultaat na het polijsten heeft ook tot voordeel dat licht wordt weerkaatst waardoor minder energie nodig zal zijn voor verlichting en de energierekening lager zal zijn. Het bedrijf is daarmee ook een stuk duurzamer geworden.
Om buiten reguliere werktijden tussen 7 en 17 uur aan de slag te gaan is niet uitzonderlijk meer. Sterker nog, zegt Kock, doe je dat niet dan word je niet meer gevraagd voor deze bijzondere klussen. Ziekenhuizen , logistieke sector ,winkels en bedrijven waar 24 uur per dag gewerkt word willen bijvoorbeeld het liefst dat dit soort werkzaamheden ‘s avonds of in het weekeinde gebeuren.
Recent rondde WIHA een grote zaagklus in de Maastunnel in Rotterdam af .Hierbij is een van de twee tunnels tot midden volgend jaar afgesloten en word daarna de andere tunnel gerenoveerd , volgend jaar zullen we hetzelfde zaagwerk nogmaals uitvoeren.
Het project begon in de vakantieperiode. Er werd door de mensen van WIHA gemiddeld 12 tot soms 14 uur per dag aan gewerkt. Omdat er een ziekenhuis in de buurt zit moet de tunnel deels beschikbaar blijven.
“Het brengt veel werk met zich mee als je deze klussen kunt oppakken, maar dat kun je niet maandenlang volhouden want dan belast je de mensen teveel. Vandaar dat het meestal maar enkele weken zijn. We zijn ons ervan bewust dat we soms veel van hen vragen maar dat mag niet ten koste van hen of van de veiligheid gaan. Maar hierdoor kun je je als bedrijf wel onderscheiden ”
De Dinxperlose specialist in betonzagen, betonboren, betonpolijsten en brandpreventie heeft opdrachten in het hele land en daarbuiten. Of het nu een zaagklus op een boortoren in de Noordzee is of het polijsten van de vloeren voor Ikea in Zwitersland. “Wiha gaat elke uitdaging aan, zoals onze slogan aangeeft.”
Veel indruk maakte WIHA in Nijmegen, waar de zaagmeesters in korte tijd 800 meter betonvloer die vol stalen kabels zat aan mootjes zaagden. Of op het Rokin in Amsterdam, waar met het boren en zagen van duizenden gaten en uitsparingen de funderingen voor twee winkelgebouwen werden geprepareerd, waaronder die van de nieuwe winkelketen Hudson’s Bay.
Het zijn werkzaamheden die niet voor iedereen zijn weggelegd, daar zijn goed opgeleide mensen voor nodig. Daar ontbreekt het aan, ervaart Kock. “Iedereen heeft personeelstekort, zeker de gespecialiseerde ondernemingen zoals wij.” De vakopleiding van de betonboorbedrijven is in de crisisjaren wegbezuinigd. “Die moet eigenlijk zo snel mogelijk terugkomen. Ook voor jongens in de bouw, die verder willen. In Duitsland worden deze tekorten vaak opgelost door tijdelijk buitenlanders aan te stellen die ze snel een kunstje leren maar op de langere termijn is dit niet afdoende. Ik zie liever een goede opleiding terugkomen waarmee we ook in de toekomst investeren.