Op 12 mei j.l werd het bijzonder indrukwekkende nieuwe bedrijfspand van Winterwarm Heating Solutions in Winterswijk feestelijk in gebruik genomen. Honderden gasten bewonderden het gebruik van duurzame bouwmaterialen en installaties en de wonderschone ligging in het groen. “Deze nieuwbouw belichaamt onze transitie naar duurzaamheid en energiebesparing en daarmee willen we in de industrie een belangrijke speler zijn”, steekt algemeen directeur Taeke Meerveld de ambities van marktleider van industriële luchtverwarmingssystemen niet onder stoelen of banken.
In slechts een jaar tijd heeft het bouwteam van bouwbedrijf WBC en Klein Poelhuis Installatietechniek het pand met kantoor- en productieruimten gerealiseerd. Door de toepassing van diverse duurzame technieken en materialen heeft het gebouw een BREEAM-outstanding certificaat (hoogst haalbare) behaald. Volgens Meerveld verdient de aanpak en realisatie daarvan een groot compliment. “Vanwege de coronaperiode waren bepaalde materialen niet beschikbaar en moest er worden doorgeschakeld naar een andere variant. Dat overleg tussen opdrachtgever en bouwteam verliep altijd in een vertrouwelijke en openhartige sfeer. Er was veel wederzijds vertrouwen in elkaars kennis en kunde. Er werd altijd gedacht in oplossingen, niet in problemen. Dat zorgde voor een prettige en snelle bouwtijd.”
Primeur: hybride heaters voor industrie
Het eindresultaat mag er zijn in de periferie van het Winterswijkse industrieterrein naar het bosrijke buurtschap Het Woold. De golvende buitengevel van roestbruin cortenstaal en houten gevelbetimmering gaan naadloos op in het omringende groen. Naast het bedrijfspand ligt een retentievijver waar het hemelwater langer wordt vastgehouden om verdroging tegen te gaan. Inwendig zijn ook tal van duurzame maatregelen genomen om energie te besparen en het milieu te verbeteren. Meest in het oog springende paradepaardje zijn de hybride heaters voor het verwarmen van de productiehal waar Winterwarm Heating Solutions luchtverwarmers produceert voor uiteenlopende industriële klanten.
De Qwikshift Hybrid Heater is een fonkelnieuwe en voorlopig unieke oplossing van de Winterswijkse fabrikant om bedrijfshallen op een duurzame manier te verwarmen. Een warmtepomp, gecombineerd met een innovatieve booster-technologie, zorgt er voor dat de ruimte snel op temperatuur is met een hoog comfort voor de productiemedewerkers. Er zijn twee varianten: het ene systeem werkt volledig elektrisch en het andere is nog wel gasgestookt, maar verbruikt veel minder gas door onder andere een smart controller en het feit dat de booster alleen aanspringt bij de koudste dagen van het jaar en het begin van de werkdag. Laatstgenoemd systeem is waterstof-ready gemaakt. In de fabriek van Winterwarm Heating Solutions werken de systemen in combinatie met WTW-units die warmte terugwinnen, waardoor veel minder energie onnodig het gebouw verlaat.
Een en ander betekent dus veel minder CO2-uitstoot en een lagere energierekening. De smart controller zorgt voor een kostenefficiënte verwarming door schommelingen in de gas -en stroomprijzen op te vangen. Zo bereik je volgens Meerveld de gewenste temperatuur tegen de meest gunstige prijs. Daar komt bij dat per zone het toestel instelbaar is en behelst het systeem ook een regeling voor koeling.
Sterke daling energieverbruik en CO2-uitstoot
“Dit is het eerste bedrijfspand ter wereld dat met deze hybride luchtverwarmers is uitgerust”, vertelt Meerveld. ”We willen ons met deze nieuwe ontwikkeling profileren naar de industrie. Helaas loopt deze branche wat achter met de verduurzaming en energiebesparing van haar vastgoed. Er valt qua verduurzaming nog een heel terrein te winnen in de industrie. Met onder andere deze innovatieve luchtverwarmers die we volledig in eigen beheer hebben ontwikkeld en produceren, tonen we aan dat het energieverbruik met 40 tot 60% vermindert en de CO2-uitstoot met maar liefst 70% daalt. Dit systeem is zeer goed te combineren met PV-panelen waarmee je na de terugverdientijd gratis je energie opwekt. We hebben hier zelf panelen met een uitgangsvermogen van 1 MW op het dak liggen. De investering in dit hybride luchtverwarmingssysteem heb je tussen drie tot vijf jaar terugverdiend.”
“Wij willen qua verduurzaming een voorbeeldrol vervullen voor de industrie” Algemeen directeur Taeke Meerveld van Winterwarm Heating Solutions
Gelukkig ziet Meerveld langzamerhand bij de klanten van Winterwarm Heating Solutions een gedragsverandering ontstaan ten opzichte van energie- en milieubesparing. Door de hoge energietarieven en aangescherpte milieueisen van de overheid gaan steeds meer industriële bedrijven nadenken over verduurzaming in hun vastgoed. Dat betekent dus ook dat ze overwegen om hun oude luchtverwarmingssystemen te vervangen. “Dat wordt een grote markt voor ons”, vertelt Meerveld. “Wij leveren al 87 jaar luchtverwarmers voor de industrie en bij veel van onze klanten hangen nog onze oude gasgestookte heaters die echter het eind van hun levensduur bereikt hebben. We willen echt een voorbeeldrol vervullen door onze klanten te wijzen op hoeveel energie en CO2 ze kunnen besparen met hybride luchtverwarmers. We kunnen zelfs de terugverdientijd berekenen.”
Prettige ervaring
Bovendien kunnen klanten en relaties van Winterwarm Heating Solutions het innovatieve verwarmingssysteem zelf ervaren in het nieuwe bedrijfspand. Bijna een jaar na de ingebruikname komen nog steeds komen ondernemers, relaties en klanten op bezoek om te vergaderen in kantoorruimten met een comfortabel regelbaar klimaatsysteem. “Ons nieuwe pand is een visitekaartje geworden qua verduurzaming”, vertelt Meerveld met gepaste trots. “De nieuwbouw werkt als een magneet.”
Maar wat vinden de productie- en kantoormedewerkers van Winterwarm Heating Solutions zelf van de toegepaste klimaatbeheersing? Driekwart jaar na de ingebruikname heeft het personeel daar wel een gevoel bij. Een ding staat als een paal boven water: het binnenklimaat voelt totaal anders en veel comfortabeler aan dan in de oude bedrijfspand(en). “Ja dat wordt als zeer prettig ervaren”, beaamt de algemeen directeur. “We hebben hier een zogeheten VRF-systeem toegepast dat via een warmtepomp de ruimten tegelijkertijd kan koelen en verwarmen. Per ruimte is het klimaat regelbaar. We verstoken niet meer energie dan nodig is, mede ook omdat het gebouw optimaal is geïsoleerd. Dat was op de oude locatie niet het geval. In de nieuwbouw wordt de binnenlucht maximaal ververst, waardoor het klimaat altijd schoon en fris aanvoelt.”
Met dit nieuwe bedrijfspand heeft de holding Winterwarm met ook een tak ledverlichting (zie kader) een toonbeeld van duurzaamheid gerealiseerd. Dat als voorbeeld kan dienen voor de industrie in Nederland. “We hebben een prachtig product van Nederlandse makelij hier neergezet waar we trots op zijn en waarvan we hopen dat de industrie zich steeds meer gaat focussen op verduurzaming van het vastgoed”, besluit Meerveld.